Noi masuri pentru combaterea spalarii banilor au fost adoptate de Parlamentul European

 

Parlamentul European a adoptat marti, 12 martie 2014, noile modificari ale directivei de combatere a spalarii banilor (AMLD) care prevad listarea în registre publice a proprietarilor de companii si a fondurilor de investitii, potrivit unui comunicat.

parlamentul europeanAceste registre vor prezenta informatii despre proprietarii mai multor categorii de persoane juridice (companii, fundatii, holdinguri si fonduri de investitii). De asemenea, registrele vor fi interconectate si vor putea fi accesate printr-o simpla înregistrare online.

Noile prevederi cer bancilor, institutiilor financiare, auditorilor, avocatilor, contabililor, consilierilor fiscali si agentilor imobiliari, printre altii, vigilenta sporita în cazul tranzactiilor suspecte ale clientilor lor. Cazinourile sunt incluse în aceste propuneri legislative, dar alte servicii de jocuri de noroc, cu risc mai mic, pot fi excluse de statele membre.

Regulile privind persoanele care prezinta un risc mai mare de coruptie ca urmare a pozitiilor lor politice sunt extinse catre persoanele expuse politic “la nivel intern”. Acestia sunt cei care, de exemplu, sunt sau au fost “desemnati de catre statul membru în functii publice proeminente”, cum ar fi sef de stat, membru al guvernului, judecator la curtea suprema si membru al Parlamentului.

Judith Sargentini, raportorul din comisia pentru libertati civile, a declarat: ”Va fi mai dificil pentru infractori sa îsi ascunda banii, datorita registrelor publice. Economia noastra pierde în prezent sume imense de bani din cauza evaziunii fiscale”. juridice.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie