Sponsorizarile acordate medicilor vor fi facute publice de producatorii de medicamente

 

Producatorii de medicamente vor declara sponsorizarile si orice alte cheltuieli suportate pentru medici sau asociatiile de pacienti, potrivit unei ordonante de urgenta publicate în februarie în Monitorul Oficial. Si beneficiarii acestor sponsorizari (medicii, asistentii etc.) au de asemenea obligatia de a face publice aceste date, ce vor fi afisate pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului (pentru medicamente), Ministerului Sanatatii (pentru dispozitive medicale si materiale sanitare), dar si pe site-urile companiilor.

medicamente contrafacuteÎntrebat de ce Ministerul Sanatatii a luat aceasta decizie, Eugen Nicolaescu, fostul ministru, a raspuns ca pentru „a fi transparenti, în vazul lumii. Scade tentatia de a pune mâna pe bani în mod necinstit“.

Sponsorizarile acordate de companiile farmaceutice medicilor români sunt un subiect tabu, cu toate ca în alte state aceste informatii sunt publice. Spre exemplu, doar trei firme au anuntat numarul medicilor sponsorizati (GSK – 170 de medici pentru care a cheltuit 80.000 de euro în primele 11 luni din 2013, Johnson & Johnson – 60 de medici în prima jumatate a anului 2013, Terapia – nu sponsorizeaza medici pentru participarea la congrese). Întrebat câti medici merg la congrese internationale fiind sponsorizati de companii de medicamente, Eugen Nicolaescu a raspuns ca „probabil foarte multi, daca nu ma­joritatea“.

Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), spune ca aceasta lege era asteptata de mult timp dar ca este nevoie de un cadru de lucru foarte clar, deoarece prevederile actuale intra în contradictie cu reglementari din domeniul confidentialitatii informatiei.

Pentru a face publice aceste informatii, companiile farma trebuie sa completeze un chestionar care se aproba prin ordin al Ministrului Sanatatii. Institutia nu a precizat daca a fost emis sau nu acest ordin pâna acum. Ioana David, zf.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie