Marius Filip, medic-sef CNAS: Dosarul electronic este o poveste mai complicata

 

Ieri am depasit 1 milion de retete electronice emise. Este un progres bun, însa trebuie sa ajungem la 3 milioane de astfel de retete pentru a spune ca într-adevar sistemul informatizat functioneaza asa cum trebuie. Pâna în perioada ianuarie-februarie eu spun ca vom avea mai mult de 3 milioane de retete electronice.

În prezent, de sistemul informatizat (care presupune o investitie de 60 de milioane de lei asigurati din fonduri europene nerambursabile) nu beneficiaza decât 40% din medicii de familie si niciun farmacist. Astfel, 60% dintre medici si farmacisti apeleaza numai la softurile private. De aceea am decis sa lasam CUI sa fie doar o baza de date generala, ceea ce ar trebui sa fie de fapt, si sa lasam softurile noi în afara acestui sistem.

Pâna la 31 decembrie reteta electronica va merge în paralel cu cea facuta pe hârtie si încercam pâna atunci sa schimbam sistemul electronic, inclusiv biletele de trimitere pentru a usura munca medicilor, care sunt îngropati în prezent în prea multe formalitati.

Cu reteta electronica, care sper ca pâna la jumatatea anului viitor va genera si prescrierea asistata pentru medici, nu am facut decât un experiment pentru introducerea a doua proiecte – cardul electronic de sanatate si dosarul electronic al pacientului.

Cardul electronic de sanatate este finalizat în prezent si va fi eliberat pentru prima data luna viitoare în cadrul unui proiect-pilot realizat la Arad, însa dosarul electronic este o poveste mai complicata. Acesta înca se afla în zona de licitatie si nu pot da un termen pentru finalizarea si implementarea lui înca. Cert este ca vom elibera aceste carduri pentru toti cei 17 milioane de cetateni asigurati (cu exceptia persoanelor sub 18 ani) si vom ajunge sa eliberam în jur de 800.000 – 1 milion de bucati pe luna.

Corina Mirea, Andrei Circhelean, Zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie