ONPCCRCI va implementa un sistem informatic national de evidenta a creantelor din infractiuni

 

Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni (ONPCCRCI) va implementa un sistem informatic national integrat de evidenta a creantelor provenite din infractiuni, potrivit unui proiect publicat pe site-ul Ministerului Justitiei, informeaza Mediafax.

laptopConform notei de fundamentare a proiectului publicat pe site-ul Ministerului Justitiei (MJ), implementarea se va face cu ajutorul institutiilor care aplica masurile de indisponibilizare, confiscare sau valorificare si care detin informatiile necesare pentru completarea si actualizarea permanenta a sistemului integrat. În aceasta categorie intra, între altele, unitatile de parchet, politie, instantele de judecata si Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

„Acest instrument va permite evaluarea permanenta a situatiei recuperarii creantelor provenite din infractiuni si adoptarea unor masuri adaptate de eficientizare a activitatii pe diverse paliere institutionale. Proiectul urmeaza a se realiza prin atragerea de finantare externa, fiind necesara asigurarea de catre statul român a resurselor de co-finantare”, se arata în nota de fundamentare.

De asemenea, prin proiectul de act normativ este introdusa posibilitatea ca Oficiul, la solicitarea organelor de urmarire penala, a instantelor de judecata sau a organelor fiscale sa preia sau sa valorifice bunurile confiscate si sa acorde asistenta privind utilizarea celor mai bune practici în materia identificarii, administrarii si valorificarii bunurilor ce pot face obiectul masurilor de indisponibilizare si confiscare.

Conform sursei citate, modificarile propuse prin actul normativ vizeaza cresterea capacitatii institutionale a Oficiului din cadrul Ministerului Justitiei de a monitoriza procesul de recuperare a creantelor, „în special în etapa de valorificare, raportat la actualul cadru legislativ si institutional si reprezinta doar o prima etapa a eficientizarii sistemului national de recuperare a creantelor provenite din infractiuni”.

Din punct de vedere statistic, conform datelor furnizate de ANAF si monitorizate de Oficiu, procentul de recuperare efectiva a sumelor de bani provenind din activitatea de punere în executare a ordinelor de confiscare emise de instantele de judecata „a înregistrat o scadere accentuata în ultimii ani”, se mai arata în nota de fundamentare a proiectului.

Prin Hotarârea Guvernului din 12 ianuarie 2011, Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni din cadrul Ministerului Justitiei a fost desemnat oficiu national pentru recuperarea creantelor în domeniul urmaririi si identificarii produselor provenite din savârsirea de infractiuni sau a altor bunuri având legatura cu infractiunile. romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie