Senatul ar putea adopta in luna aprilie proiectul de lege privind economia sociala
Proiectul de lege privind economia sociala ar putea fi adoptat peste doua saptamâni în Senat, a declarat, marti, Liviu Pop, presedintele Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala din Senatul României.
‘Proiectul de lege se afla la Senat, la Comisia pentru Munca. 23 aprilie este termenul pentru adoptare tacita. Peste doua saptamâni cred ca vom da raport pentru acest proiect de lege, unde sunt foarte multe amendamente. Daca lucrurile merg bine la Comisia pentru Munca peste doua saptamâni ar putea fi adoptat în Senat’, a spus Liviu Pop, prezent la dezbaterea ‘Economia sociala, o alternativa viabila’ organizata de Institutul Social Democrat ‘Ovidiu Sincai’.
Aceasta este prima dezbatere publica organizata pe marginea acestei teme în România.
Liviu Pop a adaugat ca în Camera Deputatilor, daca se merge în procedura de urgenta, proiectul de lege ar putea fi adoptat peste o luna si jumatate. Astfel, la finalul lunii mai proiectul de lege ar putea sa treaca prin Parlament.
Presedintele Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala din Senat sustine ca legea este importanta pentru absorbtia fondurile europene viitoare pentru ca se deschid liniile pentru perioada 2014-2020 si fiecare organizatie care doreste sa faca economie sociala trebuie sa stie ce documente sunt necesare.
Potrivit unei prezentari a Institutului Social Democrat ‘Ovidiu Sincai’, proiectul de lege reglementeaza urmatoarele aspecte: stabilirea principiilor care stau la baza economiei sociale si a obiectivelor acesteia; definirea unor termeni semnificativi în domeniul economiei sociale; definirea termenului de ‘întreprindere sociala’ si acordarea unui atestat în domeniul economiei sociale pentru persoanele juridice care desfasoara activitati în acest domeniu; definirea termenului de ‘întreprindere sociala de insertie’ si certificarea statutului de întreprindere sociala de insertie prin acordarea marcii sociale pe baza îndeplinirii unor conditii; stabilirea mecanismelor de sprijinire si încurajare a dezvoltarii întreprinderilor sociale de insertie.
De asemenea, legea presupune înfiintarea la nivel national a Registrului unic de evidenta al întreprinderilor sociale, care sa cuprinda informatii cu privire la întreprinderile sociale si întreprinderile sociale de insertie existente în România, precum si înfiintarea atât în cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, cât si în cadrul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, respectiv a agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, a unor compartimente cu atributii în domeniul economiei sociale.
Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice a initiat proiectul de lege privind economia sociala, proiect de lege care a fost aprobat în sedinta Guvernului din 11 decembrie 2013, fiind trimis catre Parlament în vederea adoptarii. economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!