Ministrul Economiei, Constantin Nita sustine ca Romania are un excedent de energie

 

România are un excedent de energie, iar exportul este esential pentru valorificarea acestei resurse, în acest sens fiind necesara continuarea programului de dezvoltare a interconectarilor, potrivit ministrului Economiei, Constantin Nita.

constantin nitaAcesta a efectuat, în perioada 10 — 11 martie, o vizita oficiala în Muntenegru, din delegatie facând parte directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, si directorul general al Hidroelectrica, Mihail Stanculescu.

‘Cooperarea în domeniul energiei este prioritara în relatia dintre cele doua state. România are un excedent de energie, companiile noastre pot avea preturi competitive la nivel regional, fapt pentru care exportul este esential pentru valorificarea acestei resurse. În plus, Muntenegru are nevoie de cantitati de energie pentru a sustine functionarea grupurilor industriale de pe teritoriul sau. Am încredere ca prezenta companiilor românesti pe piata regionala de energie va fi din ce în ce mai activa, în acest sens fiind necesara continuarea programului de dezvoltare a interconectarilor si stabilirea unor contacte strategice la nivelul regiunii’, a adaugat Constantin Nita.

Conform unui comunicat al ministerului Economiei, remis miercuri AGERPRES, în cadrul vizitei au fost programate întâlniri cu reprezentanti ai Guvernului si ai Parlamentului din Muntenegru — premierul Milo Dukanovic, vicepremierul si ministrul pentru Societatea Informationala si Telecomunicatii, Vujica Lazovic, ministrul Economiei, Vladimir Kavaric.

Agenda discutiilor a inclus colaborarea dintre cele doua state în urmatoarele domenii: schimburi comerciale, energie, turism, IT, agricultura.

Cele doua parti au agreat o ideea unei intensificari a relatiilor comerciale, care, în prezent, sunt în valoare de aproximativ 20 milioane de euro, sub potentialul celor doua state.

În acest sens, s-a stabilit ca, în baza Acordului de cooperare în domeniul economic, semnat la 27 noiembrie 2013, cu ocazia vizitei oficiale a premierului muntenegrean la Bucuresti, sa fie încheiate, de catre ministerele de resort, memorandumuri sectoriale pentru cooperarea în domeniile prioritare: energie, turism, IT si agricultura.

„Discutiile cu premierul si viceprim-ministrul din Muntenegru au scos în evidenta potentialul de cooperare al celor doua state, potential care nu a fost suficient exploatat. Schimburile comerciale, turismul, IT-ul si agricultura reprezinta domenii cu traditie pentru România, domenii în care expertiza si experienta noastra pot contribui la dezvoltarea Muntenegrului si, implicit, pot genera venituri pentru economia României’, a spus Nita.

În cadrul întâlnirilor, ministrul Economiei a reiterat angajamentul României privind sprijinul fata de integrarea europeana si euro-atlantica a Muntenegru. În privinta integrarii în Uniunea Europeana, România poate sprijini eforturile autoritatilor din Muntenegru prin oferirea de expertiza în domeniul economic, precum si pentru programele de pregatire si asistenta tehnica.(AS — autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie