TVA si CAS, cele mai impovaratoare impozite din Romania – Sondaj KPMG Romania

 

Taxa pe valoarea adaugata si contributiile sociale sunt considerate cele mai împovaratoare impozite din România de catre antreprenorii care au raspuns unui sondaj realizat de KPMG România.

KPMG„Campioana tuturor taxelor este TVA (43% dintre cei chestionati afirma ca TVA este cel mai împovarator impozit — n.r), care este si foarte mare, pe locul doi sunt contributiile sociale. România se afla pe locul doi sau trei în Europa ca marime a contributiilor sociale. Impozitul pe venit este pe locul trei (10%), dar la distanta destul de mare, si apoi accizele si impozitele locale”, a declarat marti Dragos Doros, director în cadrul KPMG România, într-un seminar pe teme de fiscalitate.

În ceea ce priveste efectele pe care le-ar avea o serie de masuri propuse de autoritati, Dragos Doros sustine ca o eventuala introducere a cotelor diferentiate de impozitare a veniturilor (8% — 12%—16%) ar avea un efect negativ asupra încasarilor bugetare care nu ar putea fi acoperite nici din sumele colectate din acciza suplimentara pe carburanti.

La rândul sau, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, sustine ca printr-o astfel de masura eforturile sunt irosite într-o directie gresita si pledeaza pentru micsorarea TVA si CAS.

În acelasi timp, Dragos Anastasiu, CEO Eurolines, a spus ca masura propusa este „o aberatie socialista cu tenta electorala”.

În privinta reducerii CAS cu cinci puncte procentuale, atât participantii la studiu (79%), cât si specialistii prezenti la seminar au declarat ca ar fi o masura buna si foarte buna.

Ionut Dumitru sustine, chiar, ca reducerea CAS ar trebui sa fie pe prima pozitie a prioritatilor autoritatilor. Tot el admite, însa, ca veniturile la buget ar scadea cu sume de ordinul miliardelor de lei, iar compensarea ar trebui sa vina din largirea bazei de impozitare si din taxarea celor 1,5 milioane de persoane care nu platesc nimic.

Si în ceea ce priveste reducerea impozitului pe profitul reinvestit, opiniile celor chestionati în sondajul KPMG sunt net favorabile (88% considera ca masura este buna sau foarte buna).

În schimb, impozitul pe cladirile speciale este considerat a avea un impact negativ si foarte negativ de catre 69% dintre participantii la sondaj.

Referitor la rambursarea cu întârziere a TVA de catre stat, 88% dintre cei chestionati sustin ca ar cere dobânzi si penalitati statului, însa nimeni nu recurge la o astfel de solutie, a mai spus Dragos Doros.

„Nimeni nu cere penalitati statului. Asta este o problema foarte, foarte importanta si foarte grava de mentalitate”, sustine Doros care a precizat ca, în general, firmele prefera sa pastreze o „relatie buna” cu autoritatile fiscale. „Relatia aceasta buna duce, încet — încet, la degradarea pâna la insuportabil a relatiei în sine dintre autoritate si contribuabil „, a explicat Doros.

În privinta sistemului TVA la încasare, care a devenit optional anul acesta, 42% dintre participantii la sondaj sustin ca au renuntat la sistem, iar 55% l-au pastrat.(AS — autor: Ana-Maria Vasile, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie