Amenzi pentru elevii care ii jignesc pe profesori – Propunere pentru Codul Etic
Liderul UJS „Pro Educatia” Suceava spune ca în Codul Etic ar trebui prevazute si masuri pentru protectia cadrelor didactice, precum amenzi pentru elevii care îi jignesc pe profesori, dar si criterii pentru o selectie riguroasa a dascalilor, precum si pentru evitarea supraaglomerarii claselor.
Liderul Uniunii Judetene Sindicale (UJS) „Pro Educatia” Suceava, Traian Paduret, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca proiectul Codului Etic cuprinde „si parti bune si parti mai putin bune”, sustinând ca sunt prevazute foarte multe obligatii pentru personalul din învatamânt si foarte putine pentru elevi si parinti.
„Sa nu uitam ca o parte din incidentele care au avut loc în scoli si care au fost reflectate si de mass-media au fost cauzate la baza chiar de catre unii parinti care îsi învata copiii, înca de mici, ca profesorii, dar si tot personalul din învatamânt au numai obligatii fata de ei. Apare acea expresie «noi va platim din banii nostri, din taxe si impozite, din contributiile la stat». Normal, parintii au dreptate, iar de aici, probabil ca si Guvernul ar trebui sa înteleaga ca din aceasta cauza învatamântul este gratuit. Daca este gratuit, atunci nu mai este nevoie de nicio contributie nici din partea parintilor, nici din partea cadrelor didactice, dar trebuie sa înteleaga si parintii si elevii ca si ei au obligatii”, a explicat Paduret.
El a spus ca actul educational este ca un contract între parinti, elevi si profesori si, ca în orice parteneriat, fiecare parte are obligatii, nu numai drepturi.
„Ar trebui ca acest cod sa prevada si masuri pentru protectia cadrelor didactice, mai ales ca sunt situatii în care sunt agresate”, a mentionat liderul sindical.
Paduret a subliniat ca, în momentul de fata, exista „un dezinteres major al copiilor fata de scoala”, iar în anumite medii acest lucru este alimentat chiar de parinti.
Liderul sindical sucevean a afirmat ca sunt elevi care lipsesc foarte mult de la scoala, iar cei care vin la scoala manifesta dezinteres fata de actul învatarii, dând ca exemplu înregistrarile facute de unii elevi cu telefoanele, care au aparut în presa si în care angajatii din învatamânt erau jigniti de elevi.
Liderul UJS „Pro Educatia” Suceava este de parere ca pentru a se reduce absenteismul în rândul elevilor si pentru a se evita situatiile în care elevii jignesc profesorii ar trebui introduse amenzi.
„Amenzile ar putea fi aplicate pentru absenteism si pentru jignirea cadrelor didactice, pentru aprostrofarea lor. Au fost cazuri în care cadrele didactice au fost lovite de elevi, iar în aceste situatii ar trebui sa se mearga pâna excluderea elevilor din scoala”, a spus Paduret.
El a precizat ca, în prezent, fata de dezinteresul elevilor pentru scoala, nu mai este eficienta trimiterea acasa a acestora pentru trei sau cinci zile în cazul unor abateri sau scaderea notei la purtare.
Conform sursei citate, Codul Etic ar trebui sa fie în concordanta si cu Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor scolare.
Paduret a mai spus ca din proiectul Codului Etic ar trebui sa fie scoasa prevederea referitoare la interzicerea ca profesorul sa predea copilului sau sau unei rude pâna la gradul al treilea, cu exceptia situatiei în care acesta este singurul care preda disciplina respectiva în unitatea scolara în care lucreaza.
Totodata, liderul sindical crede ca pentru cresterea calitatii actului didactic ar trebui inclusa conditia respectarii numarului de elevi într-o clasa, aratând ca astfel de situatii se înregistreaza la clase pregatitoare sau la clasele întâi, numarul de elevi fiind cuprins între 30 si 35. El a precizat ca la aceasta vârsta copii au o energie „extraordinara”, iar presiunea psihica asupra cadrului didactic este foarte mare.
Traian Paduret a aratat ca directorul unei unitati de învatamânt este obligat sa accepte un numar mai mare de copii la clasa, pentru ca bugetarea per capita atrage fonduri în functie de numarul de elevi.
„Foarte multi directori spun ca si-au taiat singuri craca de sub picioare, pentru ca au respectat legea, si au prins un numar mediu de copii la clasa si nu-i ajung banii”, a explicat Paduret.
Citeste mai departe pe mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!