Achizitii publice ilegale la Loteria Romana. Curtea de Conturi a sesizat procurorii anticoruptie

 

De aproape doua decenii, anchetatorii tot descopera nereguli la Loteria Româna, indiferent de cine este numit director general. Începând cu sumele alocate în perioada 1996 – 1999 drept sponsorizari si publicitate Clubului Rapid, închirierea unui panou publicitar în 2002 pentru suma de 175.000 dolari, neplata obligatiilor fiscale de peste 1 milion de euro în 2004, aferente vânzarii unui asa-zis „pachet” de 38 de spatii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, catre Compania Nationala Loteria Româna, fapte pentru care fostii directori au fost acuzati de evaziune fiscala si spalare de bani, procurorii anticoruptie tot descopera ilegalitati, instrumentând în prezent cel de-al treilea dosar în care se constata grave prejudicii aduse companiei si statului.

Loteria RomanaPotrivit sesizarii facute procurorilor anticoruptie de Curtea de Conturi, în urma controalelor derulate asupra activitatii companiei în perioada 2010 – 2012, Compania Nationala Loteria Româna (CNLR) a achizitionat mai multe utilaje necesare fabricarii lozurilor – imprimante, masini de taiat hârtie, de pliat, capsat si faltuit lozuri -, fara a tine cont de prevederile legii privind achizitiile publice, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane euro.
„Urmare activitatii de control desfasurate în perioada 2011-2012 de catre Curtea de Conturi a României la CNLR au fost constatate o serie de abateri de la legalitate generatoare de prejudicii semnificative aduse patrimoniului companiei. Pe fondul exercitarii unei activitati manageriale defavorabile intereselor companiei, prin modul defectuos de derulare în perioada 2010-2011 a activitatii de achizitii publice, rezultatele economico-financiare aferente anului 2012 ale companiei au fost afectate în mod negativ”, se arata în ultimul raport al Curtii de Conturi.

Si cursul euro-leu a fost supraevaluat

Concret, în luna mai 2010, Loteria Româna a încheiat cu Heidelberger Druckmaschinen Osteuropa Vertriebs – GmbH un contract de furnizare de produse la un curs euro-leu supraevaluat, ceea ce a majorat valoarea contractului cu aproximativ 198.000 lei. „Prin documentatia de atribuire nu au fost solicitate ofertantilor preturile unitare ale utilajelor”, astfel încât comisia nu a putut analiza daca preturile de achizitie au fost rezultatul manifestarii liberei concurente. „Comisia de evaluare a acceptat oferta tehnica, în conditiile în care aceasta nu era conforma cu cerintele caietului de sarcini. Cu toate acestea, în contractul de achizitie au fost prevazuti alti termeni decât cei prevazuti în oferta tehnica, respectiv cei din caietul de sarcini”, se arata în raport, cu precizarea ca desi nu s-au respectat caracteristicile tehnice de productie, cele doua masini automate de faltuit si nituit lozuri au fost receptionate si puse în functiune în mod formal, fara a fi testate. Ulterior s-a descoperit ca masinile de capsat lozuri aveau o capacitate de productie de 20 de ori mai mica decât ar fi trebuit.

Acelasi tip de utilaje – cumparat de doua ori

Un an mai târziu, în luna iulie 2011, Loteria Româna a încheiat un alt contract cu Heidelberger Druckmaschinen Osteuropa Vertriebs – GmbH pentru achizitionarea  în mod nejustificat a unor utilaje tipografice în valoare totala estimata de 1,08 mil. euro fara TVA, fara a se mai tine cont ca o mare parte dintre ele fusesera cumparate în anul precedent.
„Desi în anul 2010 s-a fundamentat necesitatea modernizarii Unitatii Tipografice si au fost achizitionate echipamente moderne cu grad mare de automatizare, în anul 2011, pe baza acelorasi motivatii si considerente, fara a fi avute în vedere utilajele nou achizitionate, s-a fundamentat necesitatea achizitionarii unor alte utilaje, dintre care unele similare cu cele achizitionate anterior în anul 2010, fara a fi necesare, dat fiind faptul ca unele dintre acestea nu au fost utilizate”, se arata în raportul Curtii de Conturi.
Ca si în anul precedent, estimarea valorii achizitiei nu s-a efectuat în conformitate cu regulile de estimare prevazute de legislatia privind achizitiile publice, nefiind solicitate ofertantilor preturile unitare ale utilajelor prin documentatia de atribuire, ceea ce nu a determinat însa comisia tehnica sa respinga oferta tehnica, desi aceasta nu era conforma cu cerintele caietului de sarcini.
„Au fost achizitionate în mod nejustificat utilaje tipografice în valoare totala estimata de 1.083 mii euro fara TVA, respectiv o masina de tiparit offset cu 2 grupuri de imprimare care nu a fost utilizata în anul 2012 si o masina de taiat hârtie format 70×100 cm, în conditiile în care în anul 2010 a mai fost achizitionata o astfel de masina cu caracteristici identice”, se arata în raport.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie