Bogdan Pana, director executiv Medicover: România este înca atractiva pentru investitii private datorita potentialului de crestere

 

România este înca atractiva pentru investitii private datorita potentialului de crestere. Toata lumea care activeaza în acest domeniu stie ca s-au deschis noi spitale, ca se pregatesc deschideri pentru altele în scurt timp sau ca unii îsi fac planuri pentru viitor în acest sens, deci piata va creste. Marea problema pe care trebuie sa ne-o punem însa este daca aceste investitii vor fi sustenabile financiar pe o piata atât de instabila, fara predictibilitate.

Cea mai mare provocare a unui spital privat sau, mai bine spus, a deschiderii unei astfel de unitati este punerea ei în functiune pentru ca trebuie sa ai în vedere fluxul de pacienti pe care îl poti avea, capacitatea medicala de a sustine nevoile acestora sau daca un pacient poate sa stea în terapie intensiva cu un cost de 300 de euro pe zi. Cel mai mare bon pe care l-am încasat de la un pacient a fost de peste 5.000 de euro. Bine, cam acestea sunt preturile unor interventii complexe, dar care arata ca românii cauta solutii pentru a se trata, fie ca le cauta în tara, fie ca apeleaza la serviciile medicale din strainatate – aici este „norocul ghinionului” pentru furnizorii unor astfel de servicii si chiar al pietei, care se confrunta de asemenea cu decizia multor medici de a pleca din tara si care în ultimul timp sunt dispusi sa se întoarca acasa în mediul privat pentru un salariu de 1.000-1.500 de euro.

Planurile noastre pentru urmatorii cinci ani sunt deja facute si avem deja un teren achizitionat gata sa fie folosit pentru deschiderea unei alte unitati la momentul oportun. Vrem sa investim în acest sens, dar acest lucru depinde foarte mult si de predictibilitatea, dar si de modul în care va arata noua lege a sistemului medical.

Corina Mirea, Andrei Circhelean, Zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie