Curtea Constitutionala sustine ca actul adoptat de Parlament si cel semnat de premier atesta ca a fost schimbata doar structura Executivului, nu si programul

 

Actul adoptat de Parlament si cel semnat de premier atesta ca a fost schimbata doar structura Executivului, nu si programul, arata Curtea Constitutionala a României în legatura cu decizia de sâmbata de respingere ca inadmisibila a sesizarii PDL si a unui grup de deputati neafiliati.

Judecatori curtea constitutionala„Acordul guvernamental transmis de Guvern la solicitarea Curtii Constitutionale, semnat de domnul Victor Ponta, în calitate de prim ministru al României, si de Kelemen Hunor, presedintele UDMR, prevede, la art.1, ca ‘Uniunea Democrata Maghiara din România face parte din formula guvernamentala si îsi asuma programul Guvernului 2013-2016, adoptat de catre Parlamentul României la data de 21 decembrie 2012.’ Ambele acte, atât cel adoptat de Parlament, cât si cel semnat de primul ministru al Guvernului, atesta faptul ca în cauza a fost schimbata doar structura si compozitia politica a Guvernului României, iar nu si Programul de guvernare”, se spune în comunicatul CCR transmis luni AGERPRES.

Sursa citata precizeaza ca sesizarea solicita Curtii sa stabileasca, pe calea unui examen comparativ al programului de guvernare aprobat de Parlament în 2012 si a Acordului politic, respectiv a Acordului guvernamental încheiat între formatiunile politice care compun Guvernul, faptul ca programul de guvernare aprobat de Legislativ a fost implicit modificat, Hotarârea Parlamentului contestata consfintind o asemenea modificare implicita.

„Realizarea unui examen comparativ în sensul celor solicitate de autorii sesizarii excedeaza controlului de constitutionalitate. Controlul Curtii Constitutionale nu poate privi decât constitutionalitatea hotarârii Parlamentului contestata în cauza”, se mai arata în comunicat.

Plenul CCR s-a întrunit, în sedinta din 8 martie, pentru a solutiona sesizarea formulata de grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal si a unui grup de deputati neafiliati referitoare la neconstitutionalitatea Hotarârii Parlamentului nr.1/2014 privind modificarea structurii si compozitiei politice a Guvernului României.

În urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a respins ca inadmisibila sesizarea de neconstitutionalitate formulata.

Curtea a retinut, în esenta, ca art. 3 al hotarârii contestate prevede în mod expres ca Guvernul, în componenta aprobata prin aceeasi Hotarâre, ‘si-a asumat Programul de guvernare, astfel cum a fost prezentat în sedinta Camerelor reunite din 21 decembrie 2012 si aprobat prin Hotarârea Parlamentului României nr.45/2012, angajamentele Uniunii Social Liberale fiind preluate si asumate de formatiunile politice care compun si sustin Guvernul’.(AS, autor: Madalina Cochinescu, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie