Aprobarea procedurilor privind revizuirea calitatii activitatii de audit financiar

 

In Monitorul Oficial nr. 164 din 6 martie 2014 a fost publicata Hotararea nr. 50/2013 a Camerei Auditorilor Financiari din Romania privind aprobarea Procedurilor pentru aplicarea art. 29 din Normele privind revizuirea calitatii activitatii de audit financiar si a altor activitati desfasurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotararea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din Romania nr. 49/2013.

cafrIn cadrul Procedurilor pentru aplicarea art. 29 din Normele privind revizuirea calitatii activitatii de audit financiar si a altor activitati desfasurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotararea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din Romania nr. 49/2013 se arata:

Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR) monitorizeaza, pe parcursul a 3 inspectii anuale, efectuate pe parcursul a 3 ani consecutivi, auditorii financiari care au obtinut la inspectia calitatii calificativele D, ? si B, prin stabilirea de masuri pentru remedierea neconformitatilor si aplicarea, dupa caz, de sanctiuni disciplinare, in urmatoarele conditii:

  • Constatarea modului de remediere a neconformitatilor retinute cu ocazia primei inspectii se face prin repetarea inspectiei, de catre personalul Departamentului de monitorizare si competenta profesionala (DMCP), in cadrul celor 3 ani de monitorizare prevazuti la art. 29 din Normele privind revizuirea calitatii activitatii de audit financiar si a altor activitati desfasurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotararea Consiliului CAFR nr. 49/2013.
  • Programarea repetarii inspectiei se va face pe baza informatiilor privind data desfasurarii primei inspectii, precum si a calificativului atribuit cu aceasta ocazie, potrivit procedurilor existente, respectiv transmiterea scrisorii de anuntare a inspectiei, primirea confirmarii auditorului si includerea actiunii in programul de activitate. Cu aceeasi ocazie poate fi programata si inspectia de calitate asupra activitatii desfasurate de auditorii financiari in perioada curenta, cu conditia alocarii unui fond de timp rezonabil pentru constatarea modului de remediere a neconformitatilor retinute cu ocazia primei inspectii.
  •  Desfasurarea inspectiei de calitate se va efectua conform normelor si procedurilor CAFR, astfel:

a) obiectivele si foile de lucru constatate ca insuficient fundamentate, cu ocazia primei inspectii, vor fi reverificate, urmarindu-se modul in care auditorul financiar a remediat lipsurile constatate la inspectia anterioara;
b) raspunsul transmis in scris CAFR, de catre auditorii financiari, asupra modului de ducere la indeplinire a recomandarilor acesteia va fi evaluat sub aspectul realitatii pe baza datelor si informatiilor obtinute cu ocazia repetarii inspectiei;
c) in ceea ce priveste stadiul masurilor aplicate pentru remedierea neconformitatilor, precum si faptul daca auditorii financiari au participat la cursurile suplimentare de pregatire profesionala, se vor face precizarile necesare in nota de inspectie.

  •     In cazul auditorilor financiari care au obtinut calificativul D, potrivit art. 29 alin. (2) lit. A din Normele privind revizuirea calitatii activitatii de audit financiar si a altor activitati desfasurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotararea Consiliului CAFR nr. 49/2013, inspectia de calitate urmeaza a se repeta de doua ori, la intervale de cate un an, „cheltuielile ocazionate urmand a fi suportate de auditorii financiari in cauza, in conformitate cu decontul de cheltuieli”. In baza decontului de cheltuieli, CAFR va factura valoarea cheltuielilor ocazionate de repetarea inspectiei.

Procedura prevazuta la pct. 3 se aplica si auditorilor financiari care au obtinut calificativul C, dupa a doua inspectie, in cadrul perioadei de monitorizare de 3 ani.

In functie de gradul de indeplinire a obligatiilor restante si de eliminare a neconformitatilor, la propunerea echipelor de inspectie, Consiliul CAFR este in drept sa ia urmatoarele masuri:

In situatia remedierii deficientelor:

a) incetarea efectelor sanctiunii aplicate dupa prima inspectie, aceasta masura urmand a fi adusa la cunostinta, in scris, auditorilor financiari implicati;
b) radierea auditorilor financiari din lista publicata pe site-ul CAFR, cuprinzand nominalizarea persoanelor care au obtinut calificative profesionale necorespunzatoare, aceasta masura urmand a fi scoasa in evidenta printr-un comunicat al CAFR postat pe site.

In situatia mentinerii deficientelor:

a) participarea la cursuri suplimentare, organizate anual de CAFR, cu suportarea costurilor de catre auditorii financiari, sau de catre firma de audit, dupa caz;
b) aplicarea sanctiunii superioare celei aplicate initial, pe scara gravitatii abaterilor, mergand pana la retragerea autorizarii, potrivit art. 29 din Normele privind revizuirea calitatii activitatii de audit financiar si a altor activitati desfasurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotararea Consiliului CAFR nr. 49/2013, respectiv art. 73—76 din Regulamentul de organizare si functionare a Camerei Auditorilor Financiari din Romania, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 433/2011, potrivit informatiilor din tabelul prevazut in anexa care face parte integranta din prezentele proceduri. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie