PFA-urile si romanii care castiga bani din profesii liberale vor fi verificati de Fisc

 

În goana dupa cât mai multi bani la buget, inspectorii Fiscului iau la tinta firmele de familie si românii care au contracte sezoniere. Îi banuiesc ca ar evita sa îsi declare câstigurile ca sa nu plateasca impozite. Daca se dovedeste ca pacalesc statul, vor fi obligati sa plateasca amenda cel putin 35% din salariul mediu pe tara.

oameni sub lupa verificareStatul a luat în vizor persoanele care nu îsi depun declaratiile de venit desi câstiga bani luna de luna. Vor fi verificate PFA-urilor de pe listele Registrului Comertului, dar si cei care au profesii liberale precum contabili, arhitecti sau scriitori.

Dupa 15 zile de la expirarea termenului de depunerea a declaratiilor de venit, autoritatile îi vor anunta pe contribuabili cât au de platit pentru câstigurile obtinute. Daca nici asa nu vor primi banii, inspectorii vor calcula, din oficiu, contributiile datorate, potrivit unui ordin al Agentiei de Administrare Fiscala, aflat în dezbatere publica.

Persoanele care nu declara veniturile obtinute vor plati automat 35% din salariul mediu de 2.200 de lei.

Sunt însa si exceptii. Nu întra în aceasta categorie avocatii si cei care obtin bani din indemnizatii de crestere a copilului. Consultantii fiscali spun însa ca e putin probabil ca autoritatile sa aduca mai multi bani la buget prin aceasta masura.

„E clar o presiune de crestere a veniturilor bugetare. Nu va fi o initiativa de succes, cred ca vor fi închise sau trecute în stand-by multe PFA-uri”, a spus Radu Ciofu, analist economic.

E clar însa ca statul nu se poate baza pe buna-credinta a românilor. Oricum, oamenii nu reusesc sa se puna de acord cine e vinovat. Statul, pentru ca impune taxe prea mari sau contribuabilii.

„Ne ia oricum toti banii, platim facturi si atât”, spune unul dintre români.

„Normal ca ar trebui, daca tu nu îsi platesti darile la stat, de aia lucrurile merg asa, evaziune fiscala e la tot pasul”, considera un altul.

Ultimele estimari arata ca evaziunea fiscala a ajuns sa fie 14% din Produsul Intern Brut. digi24.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie