Concediul de odihna neefectuat

 

Acordarea concediului de odihna este o obligatie a angajatorului, conform articolului 146, alineatul 1 din Codul Muncii. Concediul de odihna se acorda în natura, pentru anul în curs, pâna la finalul anului calendaristic, pentru recuperarea fizica si intelectuala a salariatului.

Calendar1Angajatul are dreptul la cel putin 20 de zile de concediu de odihna anual. Persoanele care lucreaza în conditii grele sau periculoase, persoanele cu handicap si cele cu vârsta mai mica de 18 ani au dreptul la cel putin trei zile de concediu de odihna în plus pe an.

Efectuarea concediului – grija angajatorului, dar si a salariatului

Angajatul trebuie sa solicite si sa efectueze în natura concediul de odihna atunci când acesta a fost programat, asa cum este stipulat în articolul 149 din Codul Muncii.

În timpul unui an calendaristic, angajatorul va programa concediile astfel încât fiecare salariat cu zile de concediu neefectuate sa beneficieze de cel putin zece zile de concediu neîntrerupt. Doar în situatii exceptionale concediul de odihna nu va fi efectuat integral într-un an, iar zilele ramase se vor reporta pâna la finalul anului urmator.

Angajatorul poate stabili, prin contract colectiv de munca sau regulament intern, obligatia salariatilor de a efectua concediul de odihna fie integral în anul în curs, fie pâna la o anumita data în urmatorul an, pentru a nu exista riscul ca angajatii sa acumuleze un numar mare de zile de concediu de odihna neefectuate.

Totodata, prin aceste documente interne se poate stabili foarte clar în ce situatii salariatul poate sa nu îsi efectueze concediul de odihna conform programarilor si, implicit, raporta zilele ramase. Concediul de odihna nu poate face obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari, iar compensarea în bani a zilelor de concediu neefectuate este posibila si obligatorie doar la încetarea contractului individual de munca.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie