Primariile ar putea cumpara locuintele scoase la licitatie de banci pentru a le inchiria – Initiativa legislativa

 

Deputatul UDMR de Bihor Cseke Attila a anuntat ca formatiunea sa va depune o initiativa legislativa prin care primariile sa poata cumpara locuintele scoase la licitatie de banci prin proceduri de executare silita si sa fie închiriate fostilor proprietari.

casa-executata-silit„Saptamâna viitoare vom înregistra la Parlament o propunere legislativa care sa întregeasca masurile pe care noi le gândim în sprijinul persoanelor si familiilor care au contractat credite si au întâmpinat dificultati în returnarea lor. Este vorba despre modificarea si completarea Legii 114/1996, a Locuintei, care sa cuprinda înca un capitol, despre locuintele de sprijin”, a anuntat deputatul Cseke Attila, joi, într-o conferinta de presa.

Conform acestuia, initiativa ar permite ca administratiile publice locale sa poata cumpara locuintele scoase la licitatie de banci în cadrul procedurilor de executare silita a persoanelor si familiilor care au contractat credite garantate cu imobile si pe care nu le-au putut returna, urmând ca aceste locuinte, considerate „locuinte de sprijin”, sa intre în patrimoniul public al unitatilor administrativ-teritoriale si sa fie închiriate de primarii persoanelor si familiilor care le-au detinut în proprietate, în conditii avantajoase, pe o perioada determinata de timp.

„Aceste locuinte de sprijin ar putea fi închiriate pe cinci ani, cu posibilitate de prelungire, fostilor proprietari. Nivelul chiriei ar urma sa nu poata depasi 10% din venitul lunar net al familiei evacuate careia i se va închiria locuinta de sprijin, iar aceasta trebuie sa nu mai aiba în proprietate o alta locuinta sau sa nu mai detina în chirie o alta locuinta de la stat. Beneficiarul nu ar avea dreptul sa o subînchirieze sau sa-i schimbe destinatia. Propunem si o limita a suprafetei utile, la 100 de metri patrati, pentru locuinta de sprijin. Daca o locuinta cumparata de autoritatea locala de la banca nu este solicitata în chirie de familia care a detinut-o ca proprietar, locuinta de sprijin ar putea fi data în chirie unei alte familii care a ramas fara locuinta prin executarea silita de catre banca”, a aratat deputatul Cseke Attila.

Acesta a afirmat ca initiativa a fost elaborata de catre parlamentarii UDMR, pornind de la ideea primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a afirmat ca „ar oferi asemenea facilitati pentru cei executati de banci, dar are nevoie de un cadru legal”, precizând însa ca deputatii si senatorii Uniunii nu au un studiu de impact care sa releve câte familii din România au fost executate de banci si nu mai au unde locui.

La începutul acestui an, UDMR a mai depus o initiativa legislativa pentru sprijinirea persoanelor care au contractat credite în valuta, dar care au dificultati în returnarea împrumuturilor din cauza cresterii cursului valutar. Potrivit acestei propuneri, creditele în valuta ar urma sa fie convertite în contracte de creditare în lei, iar sumele ramase de achitat bancilor ar fi calculate în lei, pe baza cursului valutar din luna în care au fost semnate initial.

Potrivit deputatului Cseke Attila, acest proiect se afla la Senat, însa reprezentantii Bancii Nationale a României au cerut ca el sa nu fie adoptat.

„Reprezentantii BNR au spus ca daca proiectul nostru va fi adoptat ar da faliment toate bancile, dar eu nu cred acest lucru. O asemenea lege exista deja în Ungaria si în Croatia, unde nicio banca nu a dat faliment”, a adaugat deputatul UDMR Cseke Attila. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie