Directorul general interimar al TVR, Stelian Tanase: Am sesizat ANAF privind jaful de la TVR. Din 2006 si pana in 2012, televiziunea publica a mers doar pe pierdere

 

Situatia financiara a televiziunii publice este dramatica. Din 2006 si pâna în 2012, TVR a mers doar pe pierdere. Legea actuala a TVR nu-i sanctioneaza pe cei care au devalizat postul public. ANAF a fost sesizat privind jaful din TVR.

stelian tanaseTanase a sesizat ANAF privind jaful de la TVR

În cadrul unei conferinte de presa, directorul general interimar al TVR, Stelian Tanase, a prezentat punctual datele dezastrului financiar din institutie. El a prezentat si cauzele dezastrului, care sunt si externe postului public de televiziune, dar si interne. Legat de cele interne, Stelian Tanase nu a pronuntat nume de vinovati, dar a precizat ca a remis pâna în prezent doua dosare la ANAF si ca urmeaza sa mai remita înca trei peste câteva zile. ANAF urmeaza sa stabileasca cine a gresit – mai pe româneste, cine si cum a contribuit substantial la jaful din TVR. Iata situatia din ultimii ani din TVR:

2002: venituri 257 milioane lei/cheltuieli 232 milioane lei : + 18 milioane lei (director Valentin Nicolau)
2005: venituri 447 milioane lei/cheltuieli 415 milioane lei: + 32 milioane lei (director Valentin Nicolau)
2006: venituri 505 milioane lei/cheltuieli 522 milioane lei: – 17 milioane lei (director Tudor Giurgiu)
2007: venituri 522 milioane lei/cheltuieli 552 milioane lei: – 29 milioane lei (director Tudor Giurgiu – pâna în luna iunie – Alexandru Sassu din 21 iunie)
2008: venituri 568 milioane lei/cheltuieli 621 milioane lei: – 54 milioane lei (director Alexandru Sassu)
2009: venituri 572 milioane lei/cheltuieli 620 milioane lei: – 48 milioane lei (director Alexandru Sassu)
2010: venituri 571 milioane lei/cheltuieli 733 milioane lei: – 162 milioane lei (director Alexandru Sassu – martie – Alexandru Lazescu)
2011: venituri 583 milioane lei/cheltuieli 735 milioane lei – 161 milioane lei (director Alexandru Lazescu)
2012: venituri 590 milioane lei/cheltuieli 737 milioane lei – 147 milioane lei (director Alexandru Lazescu – 12 iunie, Claudiu Saftoiu – din iulie)
2013: venituri 544 milioane lei/cheltuieli 541 milioane lei: + 2,5 milioane lei (director Claudiu Saftoiu – pâna în noiembrie)

Perioada PDL-Basescu, cea mai neagra

Dupa cum se vede din tabelul prezentat mai sus, TVR a avut balanta pe plus pâna în 2005. Primul an pe minus a fost 2006, sub conducerea lui Tudor Giurgiu. De atunci, an de an, „minusul” a crescut, dar în perioada 2010-2012 a venit „apocalipsa”, cu un minus de 470 de milioane de lei. A fost perioada de vârf a regimului PDL-Basescu. În 2010, pâna în luna martie, a fost director general Alexandru Sassu – el a fost propunerea PSD din 2007, si a fost urmat în functie de Alexandru Lazescu, propus de PDL.

Tanase: Legea nu sanctioneaza vinovatii

Stelian Tanase a explicat ca legea de functionare a postului public de televiziune nu are vreun articol prin care sa fie sanctionati cei care produc pagube, care gresesc grav etc. „Practic ce se întâmpla aici. Ai gestionat prost institutia, a suferit pierderi mari si din vina ta, te da jos Parlamentul si cu asta gata. Vine altul. Care poate face la fel, este dat si el jos de Parlament. Atât. Nu exista vreo sanctiune concreta, o raspundre pentru pierderile cauzate”, a precizat Tanase.

Pe de alta parte, directorul interimar al TVR a precizat ca o parte din pierderi este cauzata de factori externi si a exemplificat prin legislatia în vigoare. „În 2003 s-a redus taxa TV de la 4,5 la 4 lei. În 2005 prin modificarea Codului fiscal a fost eliminata scutirea de TVA pentru programe si licente. Tot în 2005 s-a introdus contributia pentru CNC în valoare de 15% din veniturile de publicitate. La posturile private contributia este mult mai mica. Prin Legea audiovizualului la postul public de televiziune s-a limitat la 8 minute pe ora perioada de publicitate; în plus noi nu avem dreptul sa întrerupem un film, o transmisie sportiva etc. si sa bagam publicitatea. Într-o astfel de situatie, pentru foarte multi, TVR nu mai este atractiv pentru a acorda publicitate. Legislatia este veche, de 10, 15 ani, ea trebuie actualizata”, a mai spus Stelian Tanase.

Ce solutii imediate vede directorul TVR

Primele solutii pe care le vede pentru redresarea postului sunt pentru Stelian Tanase urmatoarele: reducerea cheltuielilor de productie, obtinerea aprobarii pentru indexarea taxei TV si obtinerea unei amnistii fiscale. „Sunt în ultimul timp câte 3 zile la Ministerul Finantelor. Este legal o singura data ca institutia sa beneficieze de o amnistie fiscala. În ceea ce priveste taxa tv, nu este vorba sa solicitam o crestere a ei, ci o indexare cu procentul de inflatie pe care ni-l comunica INS. Noi în România avem cea mai mica taxa TV. Sa facem o comparatie. Un elvetian care a vazut Jocurile Olimpice de la Soci plateste 385 de euro pe an taxa tv. Un român care a vazut Jocurile Olimpice de la Soci plateste 11 euro pe an. Da, sunt salarii mai mari în Elvetia decât în România, dar diferenta este uriasa. O indexare nu va afecta abonatul TVR”, a conchis Stelian Tanase. Lucian Gheorghiu, cotidianul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie