Eugen Nicolaescu a emis ordinul care transparentizeaza total achizitiile centralizate efectuate de Ministerul Sanatatii cu o zi inainte sa-si dea demisia
Cu doar o zi înainte sa-si dea demisia din functia de ministru al Sanatatii, liberalul Eugen Nicolaescu a emis un ordin care transparentizeaza total achizitiile centralizate efectuate de Ministerul Sanatatii.
Documentul prevede ca orice achizitie la Sanatate trebuie precedata de doua etape de dezbatere publica, înca din faza întocmirii documentatiei tehnice de licitatie. Ordinul lui Nicolaescu prevede si ca dezbaterea publica trebuie urmata de un comunicat de presa. Prevederile, fara precedent în achizitiile publice din România vor face aproape imposibila fraudarea prin lipsa de transparenta a licitatiilor din Sanatate. Dar numai în cazul în care ordinul va fi si aplicat.Pe 26 februarie, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu îsi depunea demisia la Guvern. A doua zi, pe 27 februarie, în Monitorul oficial aparea un ordin semnat de Nicolaescu pe 25 februarie. Ordinul cu numarul 213 priveste „asigurarea transparentei specificatiilor tehnice aferente achizitiilor publice centralizate“. Conform articolului 1 al ordinului 213, „Specificatiile tehnice din cadrul documentatiilor de atribuire aferente procedurilor de achizitii centralizate de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protectie, servicii, combustibili si lubrifianti pentru parcul auto vor fi postate pe site-ul Ministerului Sanatatii la rubrica Informare – sectiunea Noutati si la sectiunea Achizitii Publice. Perioada de transparenta este de 14 zile de la data publicarii“. Asadar, timp de doua saptamâni, orice achizitie centralizata a Ministerului Sanatatii poate fi consultata chiar pe site-ul ministerului.
Faza I: comunicat de presa si dezbatere publica
Dar transparentizarea lui Nicolaescu nu se opreste aici. Dupa cele doua saptamâni de publicitate a specificatiilor tehnice, urmeaza o dezbatere publica anuntata printr-un comunicat de presa, conform articolului 2 din ordinul mentionat: „Pentru specificatiile tehnice mentionate la art. 1, la expirarea perioadei de transparenta va fi postat pe site-ul Ministerului Sanatatii un comunicat de presa în care vor fi anuntate data si locul desfasurarii sedintei de dezbatere publica. Dupa finalizarea sedintei de dezbatere va fi postat pe site-ul Ministerului Sanatatii un comunicat de presa în care vor fi prezentate rezultatele dezbaterii“.
Faza a II-a: o noua dezbatere publica
Dar setea de transparenta a fostului ministru liberal de la Sanatate nu s-a oprit aici. Articolul 3 din ordinul 213 cere si o a doua dezbatere publica: „Dupa preluarea rezultatelor dezbaterii va fi organizata o a doua sedinta de dezbatere publica în care vor fi prezentate specificatiile tehnice revizuite conform rezultatelor obtinute în cadrul primei sedinte de dezbatere“. Articolul 4 din ordinul mentionat permite prezenta la dezbateri inclusiv a firmelor interesate: „La dezbaterile publice organizate pentru achizitiile centralizate de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protectie, servicii, combustibili si lubrifianti pentru parcul auto vor participa: un reprezentant al Directiei achizitii publice, experti tehnici din comisia de întocmire a documentatiei de atribuire, reprezentanti desemnati ai comisiilor de specialitate, în functie de specificul fiecarei proceduri în parte, precum si orice operator economic interesat“.
Potul: 150 milioane euro anual
Care este potul? Contactat de România libera, Eugen Nicolaescu a aratat ca, numai în 2013, Ministerul Sanatatii a cheltuit doua miliarde de lei pe achizitii centralizate, echivalentul a aproximativ 450 milioane de euro. „În 2013, Ministerul Sanatatii a cheltuit doua miliarde de lei pe achizitii centralizate, dar e vorba de achizitii pentru trei ani“, a spus Nicolaescu. Practic, potul ar fi de cam 150 de milioane de euro anual. Fostul ministru a admis ca ordinul 213 „nu este pe placul multora“, dar ca era nevoie de acest ordin si ca nu poate garanta ca nu va fi anulat sau modificat. Întrebat si de ce a ales penultima zi de mandat la Sanatate pentru a emite ordinul, Nicolaescu a invocat definitivarea unor analize interne: „Am avut contracte cu probleme în decursul mandatului si am decis ca e nevoie de schimbari în proceduri, asa ca am cerut analize si abia atunci primisem rezultatul lor“. Catalin Prisacariu, romanialibera.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!