Activitatea independenta sub aspectul obligatiei de a plati TVA

 

H.G. nr. 77/2014 a adus unele modificari, în materia propusa aici, în ce priveste aplicarea art. 127 Cod fiscal.

tvaReamintim ca H.G. nr. 77/2014, pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a Codului fiscal, a fost publicata în Monitorul Oficial nr. 108/2014.

Articolul mentionat din Codul fiscal prevede ca este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul lor, de natura celor care cuprind activitatile producatorilor comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.

Situatiile în care persoanele fizice care efectueaza livrari de bunuri imobile devin persoane impozabile sunt explicitate prin norme.

Alineatul 3) al art. 127 precizeaza ca nu actioneaza de o maniera independenta angajatii sau oricare alte persoane legate de angajator printr-un contract individual de munca sau prin orice alte instrumente juridice care creeaza un raport angajator/angajat în ceea ce priveste conditiile de munca, remunerarea sau alte obligatii ale angajatorului.

Precizari noi în Normele de aplicare a Codului fiscal

În aplicarea acestei dispozitii, Normele modificate de H.G. nr. 77/2014 precizeaza ca persoanele care nu sunt legate de angajator printr-un contract individual de munca, ci prin alte instrumente juridice, nu actioneaza de o maniera independenta în conditiile prevazute la art. 127 alin. (3) din Codul fiscal, respectiv atunci când activitatea este exercitata de o persoana care nu dispune de o libertate de organizare corespunzatoare în ceea ce priveste resursele materiale si umane folosite pentru exercitiul activitatii în discutie, cum ar fi libertatea de a alege colaboratorii, orarul de lucru, baza materiala necesare desfasurarii activitatii sale, si riscul economic inerent acestei activitati nu este suportat de aceasta persoana.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie