Presedintele Asociatiei de Mediere Confident Sibiu, avocat Constantin Sovaiala sustine ca prefera onorariul pentru o mediere decat cel pentru un proces cu multe termene

 

Fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Sibiu, Constantin Sovaiala s-a intors in avocatura dupa alegeri. Incepand de anul trecut a devenit si presedinte al Asociatiei de Mediere Confident Sibiu, una dintre cele mai mari din oras, cu aproape 60 de membri.

constantin sovaialaConstantin Sovaiala a declarat pentru Avocatura.com ca medierea functioneaza tot mai bine, insa atat avocatii cat si mediatorii ar trebui sa se implice mai mult in populariazarea ei, avantajele fiind comune.

„Din punctul meu de vedere si al multor colegi de ai mei, medierea merge din ce in ce mai bine, la Sibiu. In primul rand oamenii au inceput sa inteleaga necesitatea si avantajele medierii, instantele obliga avocatii si partile sa vina la mediatori, iar avocatii au inceput sa vada singuri importanta acestei institutii, deci functioneaza din ce in ce mai bine. Bineinteles ca mai sunt multe de facut. Multi oameni sunt inca sceptici si pe undeva ii si inteleg. Cred ca atat noi, mediatorii si avocatii, cat si instantele trebuia sa facem mai mult pentru a populariza si explica oamenilor simplii avantajele medierii”, a declarat Sovaiala.

Constatin Sovaiala este in acelasi timp si avocat si mediator, situatie care nascut ceva discutii in trecut, data fiind impartialitatea medierii. Avocatul sibian spune ca nu vede o problema in aceasta situatie, dimpotriva ea dand nastere mai multor parteneriate si colaborari in avocati si mediatori.

„Intr-o cauza nu poti sa fii si mediator, adica impartial, si avocat, adica partinitor. Eu am avut situatii in care am fost mediator si am trimis apoi clientul la un alt avocat, sau invers, medierea a fost facuta de un coleg iar clientul a venit pe urma la mine si i-am sustinut cauza in instanta. In felul acesta incepem sa colaboram din ce in ce mai mult intre birouri. Este adevarat, la inceput au fost ceva disensiuni si neintelegeri, am avut discutii, dar vad ca pe masura ce inaintam in timp lucrurile incep sa se aseze si fiecare isi exercita atributiunile conform competentelor legale”, a explicat Constantin Sovaiala.

Cat priveste onorariul pe care il primeste un avocat si onorariul unui mediator, Constantin Sovaiala spune ca prefera o mediere care decurge mai rapid si se incheie cu avantaje pentru toate partile implicate, desi onorariul este mai mic, decat un proces lung, cu multe termene, dar pentru care ar primi un onorariu mai mare.

„Daca un om merge cu un litigiu la un avocat si apoi trece prin instanta, ajunge la o suma platita mult mai mare decat daca merge la un avocat si apoi la mediere. Daca partile se inteleg la mediator avocatul nu mai poate onorariul pe care l-ar lua in cazul unui proces care parcurge toate etapele in instanta. Castigul este foarte mare pentru parti, cel putin. Fara sa mai luam in calcul taxele de la judecatorie, care in cazul medierii sunt la jumatate fata de taxele percepute in instanta. Eu, spre exemplu, consider ca am onorarii de bun simt si din acest punct de vedere prefer onorariul pentru o mediere care decurge bine si repede, decat onorariul pentru un proces lung, cu multe termene”, a concluzionat Constantin Sovaiala. Stefan Dobre, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie