Calendarul fiscal aferent lunii martie 2014

 

Contribuabilii trebuie sa transmita in aceasta luna catre Fisc 26 de formulare si de asemenea, trebuie sa achite mai multe taxe si impozite. In cazul unora dintre declaratiile fiscale contribuabilii trebuie sa fie atenti, pentru ca acestea au suferit modificari.

calendar 7 martie este ultima zi in care mai pot fi depuse:

Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, Formularul 092. Se depune de contribuabilii inregistrati in scop de TVA care utilizeaza ca perioada fiscala trimestrul si care au efectuat o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, fiind astfel obligati sa isi modifica perioada fiscala, devenind platitori de TVA lunar.

Pana pe 10 martie trebuie transmise:

Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (OMFP 35/2014), Formularul 010. Se completeaza de persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica.

Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoanele fizice romane, Formularul 020. Se completeaza de persoanele fizice, altele decat cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.

Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, Formularul 070. Se completeaza de contribuabilii persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, cu exceptia acelor contribuabilii care desfasoara exclusiv activitati intr-o forma de asociere.

Declaratia de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA in cazul persoanelor impozabile, inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care in cursul unui an calendaristic nu depasesc plafonul de scutire prevazut la art.152 din Codul fiscal, Formularul 096. Se depune de persoanele impozabile, inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care nu au depasit plafonul de scutire si care doresc sa fie scoase din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.

Important! Desi nu este declaratie fiscala, AvocatNet.ro va reaminteste ca, pana pe 15 martie, trebuie depusa declaratia INTRASTAT, al carei prag valoric este de 500.000 de lei pentru introducerile intracomunitare de bunuri si de 900.000 de lei pentru expedierile intracomunitare de bunuri.

17 martie este termenul pentru:

Situatia eliberarilor pentru consum de tigarete/tigari si tigari de foi in luna … anul Formularul anexa 31^1. Se depune de antrepozitarii autorizati, destinatarii inregistrati sau importatorii autorizati pentru produse din grupa tutunului prelucrat

Situatia eliberarilor pentru consum de tutun fin taiat, destinat rularii in tigarete/alte tutunuri de fumat in luna … anul … Formularul anexa 31^2. Se depune de antrepozitarii autorizati, destinatarii inregistrati sau importatorii autorizati pentru produse din grupa tutunului prelucrat.

Situatia centralizatoare privind achizitiile/utilizarile de produse accizabile si livrarile de produse finite rezultate in luna ….anul ….  pentru luna precendenta, Formularul anexa nr. 35. Se depune de operatorii economici care detin autorizatii de utilizator final, pentru produse energetice, pentru alcoolul etilic si produse alcoolice.

Situatia centralizatoare privind achizitiile si livrarile de produse accizabile pentru luna precendenta, Formularul anexa nr. 47. Se depune de catre destinatarii inregistrati si reprezentantii fiscali pentru achizitiile si livrarile intracomunitare de produse accizabile.

Situatia privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie pentru luna precendenta, Formularul anexa nr. 48.1-48.5. Se depune de antrepozitarii autorizati pentru productie produse accizabile.

Situatia privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de depozitare pentru luna precendenta, Formularul anexa nr. 49. Se depune de antrepozitarii autorizati pentru depozitare produse accizabile.

Jurnalele privind livrarile de combustibil destinat utilizarii exclusiv pentru aviatie, Formularul anexa nr. 52.1 sau navigatie Formularul anexa nr. 52.2, luna precendenta. Se depune de antrepozitarii autorizati pentru productie/depozitare.

Jurnalele privind achizitiile/livrarile de combustibil destinat utilizarii exclusiv pentru aviatie, Formularul anexa 53.1 sau navigatie Formularul anexa 53.2, pentru luna precendenta. Se depune de antrepozitarii autorizati pentru depozitare

Situatia privind privind livrarile de produse accizabile in luna … anul …  pentru luna precendenta, Formularul anexa nr. 55.1. Se depune de operatorii economici care detin autorizatii de expeditor inregistrat.

Evidenta achizitionarii, utilizarii si returnarii marcajelor pentru luna precendenta, Formularul anexa nr. 57. Se depunde de antrepozitarii autorizati, destinatarii inregistrati si importatorii autorizati de produse supuse marcarii.

Declaratia anuala de venit pentru asociatiile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale, Formularul 204, pentru anul trecut. Se depunde de asociatiile fara personalitate juridica, prin asociatul desemnat.

Urmatoarele declaratii pot fi depuse pana pe 25 martie:

Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, Formularul 100, format electronic. Se depune lunar de contribuabilii prevazuti in OPANAF 3136/2013, anexa 2, cap. I, subcap. 1, par. 1.1. Se depunde la alte termene de contribuabilii prevazuti in OPANAF 3136/2013, anexa 2, cap. I, subcap. 1, par. 1.4.

Atentie! Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a actualizat declaratia electronica 100 in 24 februarie 2014. Actualizarea formularului electronic vine in contextul in care ANAF a modificat formularul 100 prin Ordinul nr. 123/2014, astfel incat anumite obligatii fiscale nu se mai raporteaza in aceasta declaratie. Mai exact, impozitul pe veniturile din arenda NU se mai declara in formularul 100, pentru ca acesta se raporteaza in formularul 112 – „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, care a fost modificat prin Ordinul MFP nr. 1977/2013. Conform Ordinului ANAF nr. 123/2014, noile instructiuni de completare a formularului 100 se aplica pentru declararea impozitelor si taxelor datorate incepand cu 1 ianuarie 2014.

Definitivarea si plata impozitului pe profit pe anul precedent, Formularul 101, format electronic. Se depune si se plateste de contribuabilii platitori de impozit pe profit, cu exceptia celor prevazuti la art. 34 alin. (5) lit. a) si b)., alin. (14) si (15), precum si de contribuabilii care au optat pentru un exercitiu financiar diferit, depun declaratia si platesc impozitul pana pe data de 25 a celei de-a treia luni de la inchiderea anului fiscal modificat.

Atentie! Firmele nu mai trebuie sa isi certifice declaratiile de impozit pe profit, aceasta obligativitate fiind eliminata din Codul de procedura fiscala prin OUG nr. 8/2014 care a intrat in vigoare pe 28 februarie. In aceste conditii, formularele 101, care au termen pana pe 25 martie, vor fi transmise catre Fisc fara certificare. De asemenea, conform noilor reglementari, certificarea a devenit optionala pentru toate declaratiile fiscale, inclusiv pentru cele rectificative.

Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, Formularul 112. Aceasta se depune:

  • pentru luna precedenta, de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori, precum si entitatile asimilate angajatorului, care au calitatea de platitori de venituri din activitati dependente, precum si de institutiile publice care calculeaza, retin, platesc si suporta contributii sociale obligatorii in numele asiguratului;
  • pentru trimestrul precedent, de catre contribuabilii prevazuti la art. 58 alin. (2) Codul fiscal.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie