Concediul pentru cresterea copilului. Obligatiile angajatorului

 

Angajatorii au obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului, în conditiile art. 25 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, în caz contrar fiindu-le aplicabile sanctiunile prevazute la art. 26 din acelasi act normativ. Mai jos, câteva precizari privind aceste conditii.

copil    Concediul pentru cresterea copilului

Prevederile din introducere se regasesc în Legea nr. 166/2012 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala, inclusiv O.U.G. nr. 111/2010. Acest din urma act normativ prevede ca angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) al O.U.G. nr. 111/2010, dispozitie potrivit careia, începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la un an, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara (text în vigoare de la 1 ianuarie 2012, în redactarea impusa prin modificare adusa de O.U.G. nr. 124/2011);
sau de
b) concediu pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la doi ani, precum si de o indemnizatie lunara.

Concediul fara plata

Angajatorul are obligatia de a aproba, de asemenea, si concediul fara plata pentru cresterea copilului pâna la vârsta de doi ani, dupa împlinirea de catre copil a vârstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap. Acest drept priveste numai persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la un an, precum si pentru indemnizatia lunara prevazute la litera a) de mai sus.

Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie