Modificari cu privire la organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara
În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 151 din data de 28 februarie 2014 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare.
Actul normativ modifica, începând cu data de 1 septembrie 2014, prevederile referitoare la organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, cuprinse în Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996.
Potrivit actului normativ, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara va ramâne în continuare în subordinea Guvernului, însa activitatea aceasteia va fi coordonata de Secretariatului General al Guvernului. În prezent, ANCPI se afla sub coordonarea prim-ministrului, printr-un consilier de stat.
De asemenea, se introduc modificari referitoare la veniturile ANCPI. Astfel, în prezent, ANCPI este finantata integral de la bugetul de stat, încasarile acesteia facându-se venit la bugetul de stat. Noul act normativ stabileste ca ANCPI va fi finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
Veniturile proprii ale Agentiei Nationale si ale unitatilor subordonate se vor constitui din:
– tarife aferente serviciilor si produselor furnizate;
– închirieri de spatii si aparatura;
– donatii si sponsorizari primite potrivit legii;
– alte sume încasate în conditiile legii si se utilizeaza pentru finantarea activitatilor cuprinse în Programul national de cadastru si carte funciara, program ce se poate finanta si din fonduri externe nerambursabile, precum si din alte surse financiare alocate din bugetul unitatilor administrativ-teritoriale.
Plata onorariilor si tarifelor în vederea eliberarii certificatului pentru înscrierea în cartea funciara a posesorului ca proprietar si în vederea dezbaterii procedurilor succesorale necesare finalizarii înregistrarilor sistematice se va face de catre Agentia Nationala, din veniturile proprii, în aplicarea Programului national de cadastru si carte funciara. Cuantumul onorariilor si tarifelor ce se vor percepe pentru fiecare procedura în parte, se stabilesc prin protocol încheiat între ANCPI si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din România.
Actul normativ mai stabileste ca, pentru sprijinirea unitatilor administrativ-teritoriale, cu exceptia oraselor si a municipiilor, în cazuri justificate de insuficienta resurselor financiare ale acestora, începând cu data de 1 septembrie 2014, o parte din veniturile proprii ale ANCPI poate fi utilizata pentru cofinantarea activitatii de inventariere a terenurilor, prevazuta de Legea nr. 165/2013.
Suma destinata cofinantarii se calculeaza în cuantum fix de 6 lei per hectar pentru toata suprafata unitatii administrativ-teritoriale si este virata de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, în limita fondurilor disponibile, în contul unitatii administrativ-teritoriale.
Lista unitatilor administrativ-teritoriale pentru care se asigura cofinantarea este comunicata ANCPI de catre prefecti. juridice.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!