Consiliul Concurentei: Nivelul comisioanelor la carduri, stabilite prin incalcarea legii concurentei

 

Nivelul comisioanelor bancare în cazul cardurilor sunt stabilite prin încalcarea legii concurentei, a declarat, joi, Georgeta Fotino, seful Directiei Servicii în cadrul Consiliului Concurentei /CC/, la o dezbatere publica organizata de Ministerul Finantelor Publice pe marginea unui proiect de act normativ privind reducerea plafoanelor de plati zilnice în numerar si reducerea comisioanelor interbancare la platile electronice.

consiliul concurentei‘Nivelele acestea sunt stabilite prin încalcarea legii concurentei si atunci Consiliul a facut o analiza a pietei sa vada cum si daca va interveni. Faptul ca nu a intervenit pâna acum nu înseamna ca nu poate interveni. Si aceasta este o varianta de interventie (proiectul de act normativ al MFP privind reducerea comisioanelor – n.r.). Sa spunem lucrurile de la început – nu discutam cine pierde, care pierde – nivelele respective sunt facute prin întelegere, prin posibile carteluri, spun posibile pentru ca trebuie demonstrate prin investigatie si, ca atare, ele nu sunt corecte. Consiliul are instrumente sa intervina si fara aceasta forma de reglementare (proiectul MFP – n.r.), dar, pentru ca si Comisia Europeana a optat pentru un regulament, Consiliul Concurentei a agreat ca aceasta forma sa fie o solutie, dar s-ar putea sa nu fie mai rapida decât instrumentele de investigatie ale CC”, a afirmat oficialul Consiliului Concurentei.

Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cardurile de credit. Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informatiilor obligatorii din acordurile banca – comerciant constituie contraventie si vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei si 200.000 de lei.

La nivelul Comisiei Europene a fost elaborat un proiect de regulament care prevede ca, într-o prima faza, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzactii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, urmând ca în cea de-a doua etapa (dupa doi ani de la data intrarii în vigoare a reglementarii) plafonarea comisioanelor sa fie aplicata si operatiunilor nationale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.

”În cazul României, în concordanta cu regulile celor doua sisteme de carduri, nivelul comisionului interbancar aplicabil pe piata nationala a platilor cu carduri este rezultatul unui acord multilateral între bancile care detineau circa 98% din piata interna a cardurilor si prezinta urmatoarele valori: 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzactiile ATM, în care comisionul este platit de banca emitenta bancii achizitoare (proprietara ATM-ului), si 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) si 0,7% (petrol) pentru tranzactiile POS, în care comisionul este platit de banca achizitoare bancii emitente)”, se arata în nota de fundamentare a proiectului.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie