Concedierea nelegala a unui angajat aflat in concediu pentru cresterea copilului. Decizie CJUE

 

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a dat publicitatii joi, 27 februarie 2014, hotarârea în cauza C-588/12.

cjueÎn cazul în care o concediere nelegala are loc în cursul unui concediu partial pentru cresterea copilului, indemnizatia forfetara de protectie la care este îndreptatit un lucrator cu norma întreaga trebuie calculata pe baza remuneratiei cu norma întreaga. Un calcul bazat pe remuneratia cu fractiune de norma ar goli în mare parte de substanta regimul de protectie instituit de dreptul Uniunii si ar repune în discutie drepturile dobândite ale lucratorului.

Dreptul Uniunii[1] prevede ca lucratorii trebuie protejati împotriva oricarei concedieri nelegale care rezulta din solicitarea sau din efectuarea unui concediu pentru cresterea copilului si ca acestia au dreptul de a-si relua postul sau, daca acest lucru nu este posibil, un post echivalent sau similar. Legea de transpunere belgiana precizeaza ca orice angajator care reziliaza un contract de munca în lipsa unui motiv grav sau suficient este obligat sa plateasca lucratorului o indemnizatie forfetara de protectie egala cu remuneratia pentru o perioada de sase luni.

Încadrata cu norma întreaga, doamna Rogiers a lucrat în Belgia pentru societatea Lyreco în cadrul unui contract de munca pe durata nedeterminata. Fiind însarcinata, doamna Rogiers a luat în anul 2009 un concediu de maternitate pe care l-a prelungit cu un concediu partial pentru cresterea copilului de patru luni. De la începutul concediului pentru cresterea copilului Lyreco a reziliat contractul de munca al doamnei Rogiers cu un termen de preaviz de cinci luni. Justitia belgiana a obligat Lyreco la plata indemnizatiei forfetare de protectie întrucât niciun motiv grav sau suficient nu justifica rezilierea unilaterala a contractului de munca în cursul concediului pentru cresterea copilului.

Sesizata în apel, Arbeidshof te Antwerpen (Curtea pentru litigii de munca din Anvers, Belgia) solicita Curtii de Justitie sa stabileasca daca, într-un astfel de caz, indemnizatia forfetara trebuie stabilita pe baza remuneratiei reduse primita de lucrator la data concedierii sale. Lyreco sustine astfel ca indemnizatia trebuie calculata pe baza remuneratiei platite doamnei Rogiers la data concedierii, si anume salariul corespunzator lucrului cu fractiune de norma efectuat în cadrul concediului partial pentru cresterea copilului.

În hotarârea pronuntata astazi, Curtea considera ca indemnizatia belgiana forfetara de protectie constituie o masura care poate proteja lucratorii împotriva concedierii nelegale pe motiv de solicitare sau de efectuare a unui concediu pentru cresterea copilului. Aceasta subliniaza totusi ca masura de protectie mentionata ar fi lipsita de o mare parte din efectul sau util daca indemnizatia nu ar fi stabilita pe baza remuneratiei cu norma întreaga, ci a remuneratiei reduse platita pe durata concediului partial pentru cresterea copilului. Astfel cum Curtea a avut ocazia sa sublinieze într-o hotarâre anterioara[2], un astfel de mod de calcul ar putea sa nu aiba un efect descurajator suficient pentru a împiedica concedierea nelegala a lucratorilor si ar goli de substanta regimul de protectie instituit de dreptul Uniunii.

Curtea declara ca aceasta apreciere este sustinuta de faptul ca, în conformitate cu dreptul Uniunii, drepturile dobândite de lucrator la data la care începe concediul pentru cresterea copilului (si anume toate drepturile si avantajele derivate din raportul de munca) trebuie mentinute ca atare pâna la sfârsitul concediului. Curtea considera ca dreptul la o indemnizatie forfetara de protectie în caz de reziliere unilaterala a contractului în lipsa unui motiv grav sau suficient face parte din drepturile dobândite în masura în care indemnizatia este datorata în temeiul postului pe care lucratorul l-a ocupat si pe care ar fi continuat sa îl ocupe în lipsa unei concedieri nelegale. juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie