Comisioanele interbancare la platile cu cardul ar putea fi reduse de Guvern in doua trepte

 

Guvernul ar putea reduce in doua trepte comisioanele interbancare la platile cu cardul la comercianti, dupa ce reprezentanti ai mediului de business si procesatorilor de plati au solicitat in cadrul unei dezbateri la Finante sa fie reanalizate nivelurile comisioanelor sau chiar amanat proiectul, informeaza agentia de presa Mediafax. Acest lucru vine in conditiile in care reglementarile referitoare la limitarea comisioanelor interbancare au fost republicate recent de Ministerul Finantelor (MFP), pe pagina sa de internet, sub forma de proiect lege, desi, initial, dispozitiile au fost cuprinse intr-un proiect de ordonanta. Premierul Victor Ponta a anuntat inca din sedinta de Guvern din 5 februarie ca aceste masuri vor fi incluse intr-un proiect de lege.

comision-contLimitarea comisioanelor interbancare la platile cu cardul la comercianti, la 0,2% pentru cardurile de debit si respectiv 0,3% pentru cele de credit ar putea fi realizata in doua trepte, informeaza agentia de presa Mediafax.

„Propunerea de azi (n.r. 27 februarie) a fost de a exista un pas intermediar al reducerii (n.r. comisioanelor interbancare). Pana cand regulamentul UE se aproba o sa existe o plafonare intermediara, asteptam propuneri din partea celor care au participat astazi la discutii care ar fi acest nivel si care ar fi perioada de implementare in pasi”, a declarat astazi secretarul de stat in Ministerul Finantelor Dan Manolescu, la finalul unei dezbateri publice organizata de MFP despre proiectul privind limitarea comisioanelor interbancare.

Investitorii straini au solicitat autoritatilor la dezbatere sa amane proiectul privind limitarea comisioanelor interbancare pana la momentul adoptarii regulamentului la nivelul Uniunii Europene, considerandu-l prematur si in lipsa unui studiu de impact, mentioneaza Mediafax.

„Pe un proiect european, noi aparent iesim cu o lege inainte ca acest proiect sa fie finalizat, fara sa fi facut un calcul al impactului asupra categoriilor implicate si cu o perioada de tranzitie de sase luni in loc de doi ani. Consideram ca este prematur si am prefera sa fie amanat pana va fi implementat regulamentul european”, a declarat azi Mihai Bogza, presedintele Consiliului Investitorilor Straini (CIS), citat de agentia de presa.

Acesta a adaugat ca bancile vor trece costurile in alta parte, respectiv la consumatori, mai ales dupa doi ani in care sistemul bancar a inregistrat pierderi.

Reprezentantii Ministerului Finantelor au amintit ca la nivelul Comisiei Europene a fost elaborat un proiect de regulament care prevede ca, intr-o prima faza, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzactii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, urmand ca in cea de-a doua etapa (dupa doi ani de la data intrarii in vigoare a reglementarii) plafonarea comisioanelor sa fie aplicata si operatiunilor nationale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.

De asemenea, Manolescu a subliniat in discutia de azi ca regulamentul la nivelul Uniunii Europene se va aplica la un moment dat si atunci fiecare tara va prelua direct regulamentul, spre deosebire de o directiva, care presupune alti pasi de implementare.

„Sunt si alte state care au facut pasul inainte, exista o tendinta ca statele UE sa faca in anumite situatii pasi anticipati in ideea in care odata stabilite anumite lucruri la nivel european, ele chair se intampla. Exista un regulament UE care se va aplica oricum anul acesta sau anul viitor, ideea era ca proiectul sa cuprinda toata zona aceasta a platilor”, a spus Manolescu.

Ce prevede proiectul?

MFP a republicat recent, pe pagina sa de internet, dispozitiile privind comisioanelor interbancare sub forma de proiect de lege, in conditiile in care acestea fusesera incluse initial intr-un proiect de ordonanta.

Mai mult, primul-ministru Victor Ponta a anuntat acest lucru inca de la inceputul lunii februarie.
Diferenta dintre cele doua variante ale proiectului MFP consta in faptul ca, daca documentul ar fi ramas in dezbatere publica sub forma de ordonanta, atunci ar fi trebuit aprobat doar de catre Guvern.

In schimb, in noua varianta, de proiect de lege, documentul trebuie supus dezbaterii Parlamentului. Cu alte cuvinte, pentru ca dispozitiile sa intre in vigoare, ele trebuie sa treaca de ambele camere ale Legislativului, Senatul si Camera Deputatilor, apoi sa fie promulgate de presedintele Traian Basescu.

Conform proiectului de lege propus de MFP, comisioanele interbancare pe care banca emitenta a unui card le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se accepta plata la comerciant, urmeaza sa fie limitate la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si la 0,3% pentru cardurile de credit.

Daca bancile nu vor respecta aceste plafoane, atunci ar putea fi amendate cu pana la 200.000 lei.

Mai mult, daca proiectul va intra in vigoare, atunci plafoanele se vor aplica nu doar acordurilor noi semnate intre banci si comercianti, ci si celor aflate in derulare.

Dispozitiile propuse de Finante vin in conditiile in care nivelul comisioanelor interbancare din Romania a ramas neschimbat in perioada 1996-2011, in pofida schimbarilor de piata, se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.

Mai mult, comisioanele interbancare actioneaza ca un pret minim, determinand intr-o mare masura (70-80%) pretul platit de comercianti pentru acceptarea cardului care, la randul lor, il transfera catre consumatori. Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie