Gabriel Dumitrascu: Statul mai dispune de o cale de atac extraordinara impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti de reintrare in insolventa a Hidroelectrica

 

`Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei este decis sa joace si ultima carte pentru a împiedica reintrarea Hidroelectrica în insolventa. Potrivit sefului Directiei de Privatizare din cadrul institutiei, Gabriel Dumitrascu, statul mai dispune de o cale de atac extraordinara împotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti de reintrare în insolventa a Hidroelectrica, la care va recurge dupa motivarea deciziei judecatorilor.

gabriel dumitrascu seful OPSPI“Am discutat cu avocatii si avem o cale extraordinara de atac. Vom încerca sa readucem Hidroelectrica în starea de ieri dimineata (marti dimineata, înainte de decizia Curtii de Apel – n. r.) si sa continuam procesul de listare, astfel încât compania sa fie listata în termenul asumat în fata FMI (iunie 2014 – n. r.)”, a spus Dumitrascu, la o conferinta organizata de “Ziarul Financiar”. “Nu putem trage concluzii pâna nu vedem decizia instantei. Daca interpretarea deciziei este ceea ce se vehiculeaza, atunci administratorul judiciar trebuie sa revina la Hidroelectrica, sa convoace Adunarea Generala, sa aleaga un administrator special. Apoi sa vedem ce este de corectat, ce a nemultumit instanta”, a adaugat Dumitrascu. El a precizat ca Departamentul pentru Energie a cerut ca în etapa urmatoare, de insolventa, sa se continue restructurarea pe premisa ca, în vara, compania va fi listata. Potrivit oficialului, vor urma discutii cu intermediarii selectati pentru listare si ca, cel mai probabil, contractul cu acestia va fi suspendat pe perioada insolventei. Hidroelectrica ar urma sa fie listata la bursa în luna iunie, prin vânzarea a 15% din actiuni.

Gabriel Dumitrascu a mai precizat ca toate contractele bilaterale cu asa-numitii “baieti destepti” ramân denuntate: “Oricine poate deduce ca aceste contracte erau paguboase”. Mai mult, “baietii destepti” nu se pot înscrie la masa credala,   întrucât a existat un termen de decadere.

“Situatia pare mai grava decât s-a spus!”

“Situatia pare mai grava decât s-a spus. Cer tuturor celor implicati sa ia toate masurile pentru apararea intereselor Hidroelectrica si ale actionarilor sai”, afirma Remus Vulpescu, fost administrator special si fost membru în Consiliul de Supraveghere al companiei, într-o postare pe blogul personal. În opinia sa, reintrarea Hidroelectrica în insolventa va crea mari probleme bancilor care au împrumutat compania, întrucât acestea trebuie sa provizioneze, din nou, sume importante, ceea ce le va afecta serios rezultatele financiare pe anul trecut. “În primul rând, trebuie vazut daca va fi schimbat judecatorul sindic. Apoi, cel mai probabil, administratorul judiciar Euro Insol va fi schimbat. Înca si mai important, bancile creditoare ale Hidroelectrica vor trebui sa-si reconstituie, pentru anul trecut, provizioanele de circa 400 milioane de euro (suma reprezentând creantele pe care bancile le au asupra Hidroelectrica) pe care le anulasera dupa ce compania a iesit din insolventa. Aceasta înseamna ca bilanturile pe 2013 vor fi revizuite, multe din profiturile anuntate de banci pot fi sterse, iar statul nu va mai putea încasa impozitul de 16% din profitul de anul trecut al bancilor. Bancile nu au fost citate în judecarea spetei de catre Curtea de Apel si nu înteleg de ce instanta a apreciat ca ele nu ar fi interesate daca Hidroelectrica reintra în insolventa” a spus Vulpescu, citat de economica.net.

Bancile cu creante la Hidroelectrica sunt BRD, Citibank Europe, ING Bank, RBS, Banca Transilvania si BCR.

Administratorul special e dupa gratii

De asemenea, Vulpescu afirma ca o alta consecinta a reintrarii în insolventa este revenirea lui Ioan Mihaila ca administrator special al Hidroelectrica, desi acesta este arestat pentru fapte de coruptie, “ceea ce nu e normal”. Potrivit fostului administrator special, Hidroelectrica si-a aparat foarte slab interesele în fata instantei, fiind reprezentata de un jurist si nu de avocati care sa se ridice la înaltimea importantei acestui proces.

Remus Vulpescu a mai precizat ca forma legala de atac pe care o mai are Departamentul pentru Energie este contestatia în anulare la casarea închiderii procedurii de insolventa: „Hidroelectrica poate iesi din insolventa doar daca se admite contestatia în anulare, se anuleaza deciziile de ieri, se rejudeca recursurile si se resping”. Marilena Dan, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie