Pana in 2017 pasapoartele romanesti raman valabile doar 5 ani. Vezi de ce

 

Sansele ca termenul de valabilitate a unui pasaport românesc sa fie prelungit pâna la 10 ani, asa cum este cazul mai multor tari europene, sunt nule pâna în 2017. Explicatia consta în faptul ca cipul este introdus în pagina de policarbonat, iar Compania Nationala Imprimeria Nationala SA nu poate sa garanteze o perioada extinsa.

PASAPOARTE - REGLEMENTARIPerioada de 5 ani în ceea ce priveste valabilitatea, dar si termenul prelungit atunci când vine vorba de eliberarea pasapoartelor sunt doua dintre problemele pe care românii le-au resimtit din 2009 si pâna în prezent, de când a fost implementat actualul sistem. De altfel, o initiativa legislativa pe acest subiect a fost înaintata Senatului în toamna, însa a fost respinsa, în prezent aflându-se pe masa deputatilor, care au putere decizionala în acest caz. Guvernul însa da sanse mici reusitei proiectului, motivând si lipsa de experienta a celor de la Imprimeria Nationala. „Perioada de valabilitate de 10 ani este caracteristica statelor cu cipul introdus în coperta pasaportului si pe pagina de date de hârtie, unde nu sunt necesare operatiuni de laminare a straturilor de policarbonat la temperaturi înalte. Având în vedere structura pasaportului electronic românesc, cu cipul introdus în pagina de policarbonat, si faptul ca a fost executat din 2009 fara o experienta anterioara îndelungata în domeniu, termenul de 5 ani este recomandat de producatorii de material destinat paginilor de date din policarbonat”, au explicat reprezentantii Guvernului.

Putem spera abia peste 3 ani

În timp ce tari precum Slovenia si Irlanda dispun de pasapoarte similare cu cele românesti, însa care au o valabilitate de 10 ani, oficialii nostri sustin ca abia dupa 2017 iau în calcul implementarea unui cip cu durata mai lunga de viata. „Conform producatorului, abia dupa 8-10 ani de la implementarea solutiei pasaportului electronic se poate analiza o perioada de valabilitate mai mare, pâna la aceasta data Compania Nationala Imprimeria Nationala SA nefiind în masura sa garanteze functionarea cipului cu o perioada de valabilitate extinsa”, se arata în argumentarea Guvernului.

Eliberarea actelor dureaza si 90 de zile

În prezent, românii domiciliati în strainatate, care doresc sa îsi schimbe pasaportul, trebuie sa astepte pâna la 90 de zile, iar situatia are sanse mici sa se schimbe, deoarece, conform autoritatilor, exista misiuni si oficii diplomatice care sunt deservite de un curier diplomatic de numai patru ori pe an. În cazul situatiilor de pe plan intern, cererile se solutioneaza dupa 14 de zile lucratoare de la depunerea actelor pentru un pasaport simplu electronic, asta dupa ce, pâna de curând, perioada de asteptare era dubla. În cazul pasapoartelor simple temporare, care sunt valabile doar un an, termenul de eliberare este de 3 zile, însa cazul acestora este nevoie în unele cazuri si de viza din partea tarii unde subiectul calatoreste.

Perioadele de valabilitate a pasapoartelor:

Pasaport simplu electronic pentru minori pâna în 12 ani – 3 ani

Pasaport simplu electronic – 5 ani

Pasaport simplu temporar – 1 an

Costuri:

Pasaport simplu electronic – 302 lei

Pasaport simplu electronic pentru minori sub 12 ani – 276 lei

Pasaport simplu temporar – 232 lei

Alin Huiu, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie