Plenul Senatului a respins cererea de reexaminare a modificarilor la legea pentru prevenirea spalarii banilor
Plenul Senatului a respins, ieri, o cerere de reexaminare a presedintelui Traian Basescu privind componenta plenului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, majoritatea celorlalte proiecte de pe ordine neîntrunind voturile necesare pentru a fi adoptate.
Raportul de respingere a cererii de reexaminare, propus plenului de Comisia juridica si Comisia pentru buget, finante, activitate bancara, a întrunit 115 voturi „pentru”, doua abtineri si 19 voturi „împotriva”. Proiectul de lege privind modificarea Legii 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism a fost adoptat de majoritatea senatorilor, cu 111 voturi „pentru”, 20 de voturi „împotriva” si doua abtineri, în forma trimisa initial la promulgare, cu un amendament tehnic. În cererea sa, presedintele critica faptul ca atributia Oficiului de „sesizare” a Parchetului de pe lânga ICCJ a fost înlocuita cu atributia de simpla „informare” a autoritatilor judiciare si ca din plenul Oficiului a fost exclus reprezentantul Asociatiei Române a Bancilor. Seful statului mai propunea ca în plenul Oficiului sa fie inclus si un reprezentant al SRI.
Comisiile raportoare, Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si Comisia juridica, au respins solicitarile lui Basescu, aratând ca ARB este o entitate privata care reprezinta interesele institutiilor de credit din România, iar includerea acesteia în plenul Oficiului ar putea genera un conflict de interese. „Oficiul este o institutie a statului, cu obiective si atributii stabilite clar prin lege în domeniul prevenirii si spalarii banilor si finantarii actelor de terorism, care nu actioneaza în arealul investigativ, motiv pentru care atributia de sesizare a Parchetului a fost înlocuita cu atributia de informare. Acest lucru a fost consemnat si în Raportul preliminar facut de evaluatorii Consiliului Europei, care au apreciat ca notiunea de sesizare înseamna depasirea atributiilor Oficiului”, se mai arata în raport.
Potrivit legii, plenul Oficiului este structura deliberativa si de decizie, fiind format din câte un reprezentant al Ministerului Finantelor publice, Ministerului Justitiei, MAI, al Parchetului de pe lânga ICCJ, MNR, Curtii de Conturi si Autoritatii de Supraveghere Financiara, numit în functie pe o perioada de cinci ani, prin Hotarâre a Guvernului.
Proiectul de lege reglementeaza crearea cadrului legislativ prin care sunt stabilite autoritatile nationale competente în vederea informarii Autoritatilor europene de supragvehere, respectiv Autoritatea bancara europeana, Autoritatea europeana pentru asigurari si pensii ocupationale si Autoritatea europeana pentru valori mobiliare si piete, în conformitate cu regulamentele europene în domeniul luptei împotriva spalarii banilor si finantarii actelor de terorism. Cererea de reexaminare urmeaza sa fie discutata în Camera Deputatilor, care este Camera decizionala. Costin Nitu, curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!