Valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului poate fi influentata de diurna?
Salariatul angajat în baza unui contract individual de munca are dreptul legal de a primi diurna în cazul delegarilor si detasarilor, conform articolului 44 alineatul 2 din Codul Muncii. Astfel, angajatul primeste, în cazul delegatiilor si al detasarilor, plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si o indemnizatie de delegare/detasare.
Stabilirea diurnei si a celorlalte conditii în perioada deplasarii se face fie prin contract colectiv de munca, fie printr-un act aditional la contractual individual de munca.
Cum se stabileste valoarea indemnizatiei de crestere a copilului
La stabilirea valorii cuvenite a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau în calcul toate veniturile nete supuse impozitului, realizate de beneficiar în ultimele 12 luni anterioare nasterii. Nivelul indemnizatiei reprezinta 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni anterioare nasterii, conform OUG nr. 111/2010.
Valoarea maxima a indemnizatiei de crestere a copilului este definita în functie de perioada pentru care se opteaza în cazul concediului:
– pentru un concediu de un an – maximum 6,8 ori valoarea indicelui social de referinta (ISR);
– pentru un concediu de doi ani – maximum 2,4 ISR.
În ambele cazuri, valoarea minima a indeminizatiei este de 1,2 ori valoarea indicelui social de referinta. Nivelul indemnizatiei de crestere copil se majoreaza cu câte 1,2 ISR pentru fiecare copil dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.
În prezent, valoarea indicelui social de referinta este de 500 de lei.
Citeste articolul integral pe legestart.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!