Modificarile la legea salubrizarii, in favoarea marilor jucatori de pe piata

 

Scandalul „reciclabilelor“, departe de a se stinge, ia amploare. La rampa ies acum marii „salubristi“ care apara proiectul ce le pune în mâna pâinea si cutitul unei piete de ce cel putin 1 miliard de euro, cu un potential de dezvoltare enorm având în vedere ca România este la ani-lumina de Europa de Vest la capitolul colectare selectiva si reciclare.

Colectare deseuriRomânia colecteaza selectiv doar 2% din totalul deseurilor generate, fata de 80% într-o tara avansata din acest punct de vedere, precum Belgia. Re­zulta un potential fantastic pentru com­pa­niile de profil ceea ce explica lupta pentru „cota de gunoaie“ care a început acum între marii salubristi si companiile mici.

Micii jucatori care se ocupa de colectarea deseurilor de carton sau plastic spun ca vor fi scosi din piata de marile companii de salubrizare, care au contracte pe zeci de ani cu primariile, în timp ce „salubristii“, afaceri de milioane de euro, spun ca legea instituie în sfârsit intrarea în normalitate.

„Daca intra în vigoare (legea modificata – n. red.) va omorî o gramada de oameni care colecteaza deseuri si va da putere unor firme care oricum au putere imensa“, spune Imre Sekete, directorul general al firmei Mehrom din Oradea, care colecteaza si recicleaza carton, PET-uri, deseuri de fier si alte materiale.

Legea de modificare si completare a legii serviciului de salubrizare a lo­ca­litatilor, adoptata de Parlament pe 4 fe­bruarie, prevede ca „transportul dese­urilor municipale si deseurilor similare colectate separat (…) se efectueaza numai de catre operatori licentiati care au contracte de delegare a gestiunii încheiate cu autoritatile administratiei publice locale“.

Acest lucru înseamna ca doar firmele care au câstigat licitatiile (acolo unde acest serviciu nu s-a concesionat prin negociere directa) organizate de primarii pentru licenta de operator de salubritate într-un areal administrativ vor putea încasa veniturile din colec­tarea si vânzarea deseurilor reciclabile catre companiile cu statii de reciclare.

„În mod normal deseurile reci­clabile sunt o marfa. Daca eu sunt un generator de deseuri si vreau sa le vând, vând cui îmi da pret mai mare. Unde e concurenta? Este marfa mea, fac ce vreau cu ea“, subliniaza Sekete.

De aceeasi parere este Dumitru Sârboiu, care conduce firma Sota Grup 21 din Pitesti. Firma este o interfata între industria care introduce pe piata deseurile reciclabile si reciclatorii, preluând obligatia de colectare pentru 500 de companii, din domenii de la productia de lactate pâna la siderurgie sau mari retaileri. „De exemplu, marii retaileri vindeau unde voiau ei deseurile, în general catre un reciclator final. Acum salubristii vor spune: «Ne dati noua deseurile pentru ca functionati pe raza unui consiliu local cu care avem noi contract»“, arata Sârboiu.

El precizeaza ca pentru a atinge tinta de reciclare a companiilor pentru care preia responsabilitatea este nevoie de mii de colectori mai mari sau mici.

„Se vrea un monopol al salubristilor pentru tot ce înseamna deseuri reci­clabile. În toata lumea, salubristii colecteaza doar deseurile menajere de la populatie, pe când aici cu modificarea îsi vor extinde aria de operatiuni si asupra agentilor economici care au ca activitate comertul sau productia“, mai spune Sârboiu.

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie