Vodafone a anuntat finalizarea vanzarii Verizon Wireless

 

Operatorul britanic de telefonie mobila Vodafone a anuntat vineri finalizarea celei de-a treia mari tranzactie încheiata vreodata în sectorul corporatist, vânzarea participatiei de 45% detinuta la Verizon Wireless, cel mai mare operator de telefonie mobila din SUA, pentru 130 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

vodafone siglaActionarii Vodafone vor primi 23,9 miliarde de dolari în numerar în urma acestei tranzactii. Actionarii vor primi banii în euro sau lire sterline iar suma exacta va depinde de ratele de schimb din urmatoarea saptamâna, a anuntat Vodafone. O instanta judecatoreasca a aprobat elementele finale ale tranzactiei, care includ si achizitionarea de catre compania britanica a unei participatii minoritare în Vodafone Italia.

În septembrie, grupul american Verizon Communications a acceptat sa plateasca 130 de miliarde de dolari pentru a prelua participatia de 45% detinuta de grupul britanic Vodafone la societatea lor mixta din SUA, Verizon Wireless. Potrivit termenilor acordului convenit de cele doua companii, Vodafone va primi 58,9 miliarde de dolari în numerar, 60,2 miliarde de dolari sub forma de actiuni Verizon si alte 11 miliarde de dolari de pe urma unor tranzactii secundare ce ar urma sa se finalizeze în primul trimestru din 2014.

Aceasta este a treia mare achizitie derulata vreodata dupa preluarea grupului german Mannesmann de catre Vodafone în 1999, pentru 203 miliarde de euro, si preluarea AOL de catre Time Warner pentru 181 miliarde de dolari în 2000. Tot la capitolul recorduri, în cadrul acestei tranzactii Verizon a reusit sa obtina de la banci unul din cele mai mari pachete financiare din istorie, 60 de miliarde de dolari.

Cu banii obtinuti din vânzarea Verizon Wireless, Vodafone intentioneaza sa demareze o noua faza de investitii, denumita ‘Project Spring’, pentru a acoperi 90% din principalele sale piete europene cu servicii 4G, Internet de mare viteza si pentru a dezvolta reteaua de fibra optica la preturi sustenabile pâna în 2016. Desi Vodafone nu a alocat bani pentru achizitii, analistii se asteapta ca grupul sa ia în considerare eventuale achizitii în domeniul telefoniei fixe în Europa.

În România, veniturile din servicii ale Vodafone au crescut cu 0,4% în trimestrul încheiat la 31 decembrie 2013, fata de aceeasi perioada a anului precedent, pâna la 177,1 milioane de euro, în timp ce numarul clientilor a ajuns la 8,315 milioane.

Vodafone România este o divizie a Vodafone Group Plc., cel mai mare grup international de telecomunicatii mobile din lume, cu aproximativ 419 de milioane de clienti, la 31 decembrie 2013. Vodafone are divizii în 30 de tari de pe cinci continente si peste 50 de retele partenere în întreaga lume. economica.net

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie