Institutiile statului se vor confrunta cu grave probleme de securitate informatica, dupa ce Microsoft isi va retrage suportul pentru sistemul de operare Windows XP

 

Aproape toate institutiile statului, inclusiv unele cheie, se vor confrunta, din primavara acestui an, cu grave probleme de securitate informatica, dupa ce Microsoft îsi va retrage suportul pentru un sistem de operare mai vechi, dar care este înca foarte raspândit în România. Experti IT, consultati de PUTEREA, spun ca popularul sistem de operare Windows XP, precum si suita de aplicatii Office 2003, nu vor mai fi actualizate dupa data de 8 aprilie 2014, astfel încât orice calculator conectat la internet si pe care ruleaza acest soft va avea brese de securitate cu potential catastrofal. Impactul este înca greu de cuantificat, însa exista un pericol real ca datele personale a milioane de români, care interactioneaza zilnic cu institutii ale statului, sa ajunga la cheremul hackerilor, cu consecinte dintre cele mai grave.

windows xpÎntr-un raspuns trimis de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), la solicitarea PUTEREA, se precizeaza ca “peste 75% dintre calculatoarele institutiilor publice din România, care utilizeaza Windows XP, nu suporta un sistem de operare superior datorita limitarilor hardware. Acest lucru este datorat în buna parte interdictiei mentinute de câtiva ani ca institutiile publice sa nu achizitioneze calculatoare, astfel încât parcul actual este învechit”, se arata în comunicatul STS.

În afara de problema echipamentelor fizice, trebuie mentionat faptul ca, numai anul trecut, statul a platit peste 100 de milioane de lei pentru licente software, în mare parte pentru Windows XP. Din informatiile noastre, numarul de calculatoare, din institutiile de stat, care înca folosesc acest sistem de operare vechi de peste un deceniu, este de ordinul sutelor de mii.

Parteneriat pagubos

Parteneriatul dintre Guvern si Microsoft, privind înnoirea periodica a licentelor pentru sistemele de operare care ruleaza pe calculatoarele tuturor ministerelor, agentiilor de stat sau ale altor institutii, implica un nivel al costurilor de zeci de milioane de euro, fiind pagubos din toate punctele de vedere. Asta si pentru ca infrastructura informatica a multor institutii de stat e veche si nu poate suporta exigentele instalarii unor sisteme de operare noi, cum ar fi Windows 7 sau 8, statul ignorând pâna acum total varianta infinit mai ieftina a achizitionarii de sisteme de operare open source.

Citeste mai departe pe puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie