Operatiunile de imprumut. Regim fiscal

 

Când societatea-mama dintr-un stat strain nu e subiect de taxe, dar actionarii sunt, se stabileste ce implicatii fiscale apar în acest context, cu precizarea ca pentru platile de dobânda societatea româna care a încheiat contract cu firma straina a solicitat certificat de rezidenta, informeaza fiscalitatea.ro. Regimul fiscal aplicabil operatiunilor de împrumut realizate între societatile asociate este reglementat de art. 124 indice 18 si urmatoarele din Codul fiscal.

calculator si pixExceptari

În conditiile expres prevazute de dispozitiile Codului fiscal veniturile platite sub forma veniturilor din dobânzi sunt exceptate de la impunere în România daca sunt îndeplinite si conditii privind regimul fiscal aplicabil beneficiarului de venit.
Astfel, potrivit art. 124 indice 20 lit. a) paragraful iii) din Codul fiscal este mentionata conditia ca societatea germana sa fie supusa impozitului „Korperschaftsteuer” si potrivit art. 124 indice 26 lit. c) sa fie organizata ca societati cunoscute în legislatia germana ca: „Aktiengesellschaft, Kommanditgesellschaft auf Aktien, Gesellschaft mit beschrankter Haftung” si „bergrechtliche Gewerkschaft”.

Obligatii

În cazul în care nu sunt îndeplinite aceste conditii de forma, pe lânga celelalte legate de perioada de detinere a participatiei la societatea platitoare, veniturile din dobânzi sunt subiect de impunere cu cota de 16% prevazuta de art. 116 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal cu exceptia cazului în care pe baza certificatului de rezidenta fiscala sunt aplicabile prevederile conventiei pentru evitarea dublei impuneri încheiate între România si Germania ratificata prin Legea nr. 29/2002. În conformitate cu prevederile art. 11 paragraf 4 din Conventie 4 daca si atât timp cât Republica Federala Germania, în conformitate cu legislatia sa interna, nu va percepe impozit prin retinere la sursa asupra dobânzilor platite unui rezident din România, cota de impunere nu va fi de 3% potrivit paragrafului 2 al art.  11 ci va fi de 0%.
Având în vedere ca potrivit legislatiei interne germane veniturile din dobânzi nu sunt impozitate, veniturile de aceasta natura platite societatii germane vor urma acelasi regim fiscal, nefacând obiectul impunerii în România. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie