ASF a modificat reglementarea care impiedica SIF-urile sa cumpere actiuni intre ele

 

Diversificarea portofoliilor de active a permis ASF sa modifice reglementarea care împiedica SIF-urile sa cumpere actiuni între ele, element care vine perfect în sustinerea cotatiilor

bursa-nouLa presiunea actionarilor si, mai ales, a managerilor de fond, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a modificat reglementarile societatilor de investitii financiare astfel încât cele cinci SIF-uri sa poata cumpara actiuni de la una la alta. O modificare importanta pentru piata de capital, având în vedere ca acum SIF-urile pot face tranzactii mult mai usor între ele si pot inclusiv participa la profitul realizat de „concurenta“ prin dividende.

A fost nevoie de multi ani înainte ca SIF-urile, printre cele mai importante societati listate la Bursa de Valori Bucuresti din ultimii zece ani, sa functioneze în conditii normale. Si nu s-a ajuns înca la capat, mai este nevoie si de ridicarea pragului de detinere, care ramâne, deocamdata, la 5% din capitalul social. Decizia ASF de la începutul lunii s-a nimerit perfect pentru a sustine cotatia unora dintre SIF-uri, aflate în cadere, în linia generala a pietei, de la începutul acestui an.

Analiza de impact realizata de ASF arata ca, în prezent, exista o mai larga diversitate a structurii de portofoliu pentru cele cinci SIF-uri comparativ cu 2005, când a fost emisa de catre CNVM masura de limitare a posibilitatii de achizitie de titluri pentru SIF-uri. „Considerentele legate de structura similara ca expunere sectoriala a celor cinci SIF-uri avute în vedere în momentul emiterii masurii de catre CNVM nu mai sunt de actualitate“, se arata în comunicatul ASF. Autoritatea mentine în vigoare toate celelalte prevederi legate de „cerintele prudentiale privind politica de investitii“ a SIF-urilor, inclusiv cea legata de pragul de detinere.

Cresteri dupa decizia ASF

„A fost eliminata discriminarea care exista între fondurile de investitii din piata din punctul de vedere al plasamentelor pe care le puteau face“, spune Gabriel Filimon, directorul general al SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. Acesta adauga ca oricum se pastreaza limitarea referitoare la volumul de active care poate fi tranzactionat în cursul unui an financiar, ca si de tipul de active ce pot fi detinute. Aceste reglementari sunt urmatoarele ce urmeaza a fi discutate pentru eliminarea lor, alaturi de pragul de detinere.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie