Conferinta Codul Insolventei. Cristina Chiriac, director general WTC: Codul Insolventei trebuie sa raspunda necesitatilor actuale

 

Insolventa este o tema de interes national a sustinut directorul general al WTC, Cristina Chiriac cu ocazia conferintei „Codul Insolventei”, organizata saptamana trecuta in Bucuresti.

codul insolventei cristina chiriacIn opinia Cristinei Chiriac, Codul Insolventei trebuie sa echilibreze si sa stearga neajunsurile legislative cu care s-au confruntat la un moment dat companiile. Cele mai multe insolvente sunt in cadrul companiilor de stat. „Daca ne dorim o economie sanatoasa, (iar in Romania aceasta nu se poate baza decat pe companiile private sau de stat dar cu un management adecvat) atunci trebuie sa avem grija cum aplicam insolventa a spus Cristina Chiriac.

Directorul WTC a pus accentul pe protectia salariatorilor: „In raportul de evaluare a companiei si implicit in programul de restructurare al unei companii ar trebui sa existe acordul salariatilor, plusul de valoare pe care il aduce un salariat intr-o companie aflata in insolventa. Odata intrata compania in insolventa, salariatii sunt uitati cu desavarsire. Nu mai conteaza daca ei isi doresc sa contracteze un credit bancar, pentru ca nu au credibilitate in fata institutiilor bancare, locul lor de munca este pus in pericol, iar aceste lucruri trebuie sa se schimbe.” a afirmat Chiriac.

Insolventa nu inseamna moartea companiei a spus Cristina Chiriac, care este de parere ca planul de restructurare al unei companii trebuie sa fie bine fundamentat. Ca si o propunere, directorul WTC a opinat ca nu trebuie sa generalizam toate companiile aflate in insolventa. Ierahizarea acestora in companii mici si mari ar fi fireasca deoarece nu se poate discuta de o egalizare a situatiei in cazul unui SRL care are doi angajati cu o alta companie de 400 de angajati.

Legat de reorganizare, Cristina Chiriac a afirmat ca este un proces de durata, iar cea mai mare problema a companiilor private aflate in insolventa este perioada scurta de reorganizare a activitatii fiind imposibil sa reorganizezi o societate intr-un an de zile fara sa periclitezi locurile de munca sau viata economica a companiei.

„La ora actuala este un fel de razboi intre debitori si creditori, purtat in salile de judecata si ajungem ca nici dupa trei ani sa nu avem un tabel definitiv al creditorilor. Este adevarat ca avem mai multe prerogative legale si ca ele se vor strange acum intr-un Cod al Insolventei unitar, dar este important ca acest Cod sa raspunda necesitatilor actuale.” a mai spus directorul WTC

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie