Experti in dreptul muncii: Legislatia actuala ingreuneaza sanctionarea suplimentara a unui angajator
Cazul tocatorului uman de hârtii, cum a fost numit de presa din România dupa ce o companie multinationala a fost amendata cu o suma record de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pentru ca a obligat o angajata sa distruga manual documente, ar putea sa nu mai genereze sanctiuni suplimentare pentru angajator.
Desi angajata si-a câstigat în instanta reîncadrarea, expertii în dreptul muncii precizeaza acum ca legislatia actuala nu îi poate oferi mai multa protectie.
Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Ferenc Csaba Asztalos, precizeaza ca institutia pe care o conduce va face toate demersurile în instanta pentru ca firma multinationala sanctionata sa plateasca pentru masurile apreciate ca abuzive.
„Atitudinea angajatorilor este ca pot sa faca orice cu angajatul si sunt deranjati de legislatia anti-discriminare, dar este o conditie a inovatiei si a competitivitatii”, a spus Ferenc Csaba Asztalos.
Dosarul ar purea sa nu atraga „sanctiuni spectaculoase”
Avocatul Andrei Savescu, specialist în dreptul muncii, se teme însa ca dosarul ar putea sa nu atraga dupa sine ceea ce a numit „sanctiuni spectaculoase”, dar si ca va constitui un posibil model negativ pentru alte firme multinationale.
De regula, cel care dispune o desfacere a contractelor de munca este el însusi un salariat, care poate fi la rându-i de pe post sau înlocuit, astfel încât compania sa nu aiba prea mult de suferit, mai explica Andrei Savescu.
„În mod sigur, firma o sa se apere aratând ca înscrisurile trebuie distruse manual si cineva trebuia sa faca asta. Probabil ca n-o sa reziste în instanta decizia CNCD”, a spus Andrei Savescu.
Pe de alta parte, jurnalistul Raluca Pantazi, care a descoperit cazul, apreciaza ca acesta ar putea veni în ajutorul angajatilor care nu-si cunosc drepturile, dar îsi pune si o întrebare.
„Acest comportament decis discriminatoriu de catre CNCD nu mai poate continua asupra ei. Întrebarea este daca ar putea continua asupra altor angajati, în eventualitatea în care exista asa ceva”, a afirmat Raluca Pantazi.
Femeia care a acuzat o societate comerciala multinationala ca a pus-o sa toace manual hârtii dupa ce a reîncadrat-o în munca în baza unei decizii judecatoresti si-a dat demisia, iar compania a contestat în instanta amenda contraventionala dispusa de CNCD si considerata record în acest domeniu, de 20.000 de lei. Andreea Marin, romania-actualitati.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!