Proiectul noii Constitutii: Un ONG solicita inlocuirea termenului de “handicap” cu termenul “dizabilitate”

 

Liga pentru promovarea si apararea drepturilor persoanelor cu handicap din România solicita înlocuirea termenului „handicap” cu „dizabilitate”, în proiectul de revizuire a Constitutiei, la capitolul Protectia persoanelor cu handicap, se arata într-un comunicat transmis agentiei MEDIAFAX.

constitutia romanieiReprezentantii societatii civile spun ca apeleaza la factorii decidenti pentru ca acestia sa trateze „cu respect si normalitate” domeniul persoanelor cu dizabilitate, pentru ca acestea sa nu mai fie umilite si discriminate.

„Din pacate, în România, sintagma «handicap», în contextul mentalitatii românesti, are o conotatie necorespunzatoare, situatie ce necesita schimbarea acesteia cu sintagma «dizabilitate» conform Legii pentru ratificarea Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, adoptata la New York de Adunarea generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 13 decembrie 2006, deschisa spre semnare la 30 martie 2007 si semnata de România la 26 septembrie 2007”, se arata în comunicat.

Reprezentantii Ligii sustin ca au transmis amendamentul si argumentarile juridice celulei pentru proiectul de lege pentru revizuirea Constitutiei României, dupa ce si Curtea Constitutionala a deliberat ca se mentine, în formularea articolului 50, termenul „handicap”.

„În al XII-lea ceas, înainte de a se purcede la referendum pentru viitoarea Constitutie, rugam oamenii politici si parlamentarii României sa se aplece cu întelepciune si suflet pentru amendarea articolului 50, în sensul adoptarii sintagmei «dizabilitate» la capitolul «Protectia persoanelor cu handicap»”, se mai arata în comunicat. Aurelia Alexa, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie