Presedintele UNSICAR sustine ca situatia companiei Astra afecteaza imaginea intregii piete de asigurari

 

Astra nu se afla în situatia de a nu-si putea plati obligatiile fata de clienti, mai grav este ca situatia acestei companii, care se afla în administrare speciala, afecteaza imaginea întregii piete de asigurari, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta în Asigurari din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

Bogdan Andriescu„Asa cum a declarat, ieri, si presedintele Autoritatii de Supraveghere a Asigurarilor, domnul Dan Radu Rusanu, riscul de contaminare în sistemul asigurarilor este limitat. Aici vorbim, însa, despre impactul financiar. La nivel de reputatie a pietei, lucrurile stau, probabil, mult mai rau. Sa nu uitam ca piata de asigurari nu a beneficiat niciodata de un capital puternic de încredere, asa cum s-a întâmplat în cazul pietei bancare, de exemplu. Dincolo de situatia în care se afla compania Astra, de redresare financiara prin administrare speciala, care nu înseamna neaparat ca societatea nu-si va putea plati obligatiile asumate fata de clienti, ceea ce este mai grav este ca aceasta situatie afecteaza imaginea întregii piete de asigurari”, a spus Andriescu.

Presedintele UNSICAR sustine ca Astra Asigurari are obligatia ca, prin administratorul KPMG Advisory, sa plateasca, din propriile disponibilitati financiare, toate solicitarile de despagubire ce vin din partea clientilor.

„Impactul va fi, mai degraba, asupra credibilitatii, notorietatii si imaginii companiei, întrucât clientii, chiar daca vor fi despagubiti, probabil ca vor fi reticenti sa mai cumpere produse furnizate de Astra”, a explicat seful UNSICAR.

Cât priveste posibilitatea de a vedea si alte cazuri similare, Andriescu a spus ca situatiile financiare ale companiilor de asigurare, modul în care acestea îsi constituie rezerve si înteleg sa reasigure riscurile pe care si le asuma sunt elemente pe care doar Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) le poate verifica, dar ca spera ca situatia de la Astra Asigurari „este una singulara si ca ASF va continua sa sanctioneze derapajele care afecteaza nu doar o companie, ci întreaga piata de asigurari”.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis, marti, deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala la compania Astra, cea mai mare societate de asigurari de pe piata româneasca.

Decizia ASF a fost luata dupa analiza raportului de control la societatea Astra si a unei note a Directiei de Supraveghere si Stabilitate Financiara din cadrul ASF.

Autoritatea a numit ca administrator special la Astra compania de consultanta financiara KPMG Advisory. Din calculele ASF, care vor fi puse la dispozitia administratorului special, Astra va avea nevoie de o majorare de capital semnificativa, urmând ca administratorul special sa stabileasca suma necesara.

Proprietarul companiei Astra Asigurari, Dan Adamescu, a declarat, marti, într-o conferinta de presa, ca ASF si-a încalcat propria norma în momentul în care a decis intrarea în procedura de supraveghere speciala a companiei Astra Asigurari. El a precizat ca va ataca în instanta decizia ASF pe care o considera socanta si iresponsabila.(AS – autor: George Banciulea, editor: Oana Tilica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie