Cum trebuie interpretate noile criterii de functionare ale microintreprinderilor?

 

Regimul microîntreprinderilor a suferit schimbari în acest an. În lipsa normelor de aplicare, multe au cazut în capcana interpretarii criteriilor pe care trebuie sa le îndeplineasca.

calculator si pixDesi modificarile aduse regimului microîntreprinderilor începând cu februarie 2013 au avut ca scop declarat diminuarea sarcinii fiscale pentru unele companii si, implicit, reducerea evaziunii fiscale, acestea au afectat în mod negativ companiile mici, nevoite sa plateasca un impozit de 3% aplicat veniturilor înregistrate, fata de 0 lei, în conditiile în care acestea înregistrau pierdere.

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, ca alternativa mai mult sau mai putin fericita la impozitul pe profit, a avut parte de mai multe modificari pe parcursul anului 2013, culminând, conform traditiei românesti, cu cele aparute pe final de an, aplicabile din ianuarie 2014.

Principalele modificari legislative corelate si cu interpretarea, si punerea în aplicare la nivelul contribuabilului, desi pâna în acest moment înca nu au fost publicate norme de aplicare, sunt:

  1. Introducerea posibilitatii de a opta pentru plata impozitului pe profit, pentru societatile nou-înfiintate care au un capital social subscris varsat de minimum 25.000 euro. Ce este important de retinut referitor la aceasta prevedere este faptul ca pot aplica aceasta optiune doar companiile nou-înfiintate. Totodata, acest plafon minim trebuie mentinut pe toata durata de viata a persoanei juridice, altfel, societatile trecând la plata impozitului pe venit în cazul în care capitalul social scade sub plafonul de 25.000 euro;
  2. Oportunitatea oferita platitorilor de impozit pe venit de a obtine si venituri din consultanta si management, dar în procentaj de maximum 20% din total venituri. Aceasta facilitate vine în sprijinul unei categorii largi de contribuabili care, avantajati fiind de sistemul de impozitare aplicabil microîntreprinderilor, au fost nevoiti sa renunte la contractele ce presupun astfel de tipuri de venituri în anii anteriori;
  3. Introducerea unei exceptii de la regula conform careia orice persoana nou-înfiintata este obligata sa plateasca impozit pe veniturile microîntreprinderilor, oferita persoanelor juridice care la momentul înregistrarii îsi anunta intentia de a realiza activitati din domeniul consultantei si managementului, domeniul bancar, asigurari-reasigurari, piete de capital sau jocuri de noroc;
  4. Eliminarea din baza impozabila pentru calculul impozitului a reducerilor comerciale acordate ulterior si a veniturilor din diferente de curs valutar, urmând sa se adauge valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii, iar în ultimul trimestru sa se adauge si câstigul net din diferente de curs valutar. Aceasta noua abordare legata de limitarea impactului diferentelor de curs valutar asupra impozitelor datorate de contribuabili era cu atât mai necesara cu cât modificarea sistemului de impunere efectuata începând cu februarie 2013 a afectat societatile care, desi nu obtineau venituri din exploatare, ajungeau sa plateasca sume importante ca impozit pe venit doar pe baza veniturilor din diferente de curs valutar aferente creantelor si datoriilor în valuta.

Toate aceste modificari nesustinute de norme de aplicare au „ajutat“ multe companii, mai ales în luna ianuarie 2014, sa cada în capcana propriilor interpretari la analiza criteriilor ce trebuie îndeplinite la 31.12.2013 pentru aplicarea corecta a regimului de impozitare în anul curent. Astfel, desi prevederile referitoare la ponderea veniturilor din consultanta si management si diferentele de curs valutar se mentioneaza clar ca devin aplicabile începând cu anul 2014, societatile ar fi trebuit sa le ia în calcul la analiza conditiilor de la 31.12.2013.

O societate platitoare de impozit pe venitul microîntreprinderilor care la 31.12.2013 înregistra venituri din consultanta si management sub plafonul de 20% din total venituri si îndeplinea si celelalte conditii prevazute de lege, în 2014 era obligata sa redevina microîntreprindere. Totodata, la verificarea depasirii plafonului de 65.000 euro, contribuabilul trebuia sa analizeze toate veniturile realizate în anul precedent din care trebuia sa scada veniturile neimpozabile, veniturile din diferente de curs, reducerile comerciale acordate si trebuia sa adauge reducerile primite si câstigul net din diferente de curs valutar. Astfel, aceasta noua modalitate de calcul a plafonului, care în multe cazuri era substantial majorat de veniturile din diferente de curs, a creat conditiile pastrarii regimului de impozitare pentru o categorie mai larga de societati. Este foarte important ca, daca analiza criteriilor la 31.12.2013 nu a fost corect efectuata, sa se faca demersurile necesare pentru schimbarea tipului de impozit aplicat înainte de finalizarea primului trimestru al anului 2014, evitându-se astfel penalitatile datorate ca urmare a aplicarii unui alt tip de impozit decât cel care ar fi trebuit, contribuabilul riscând doar o amenda pentru modificarea tardiva a vectorului fiscal. Andreea Steinhart, partner Contexpert Consulting

capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie