De ce s-a vrut transferul Transelectrica si Transgaz catre Secretariatul General al Guvernului?

 

Guvernul a transferat, prin ordonanta de urgenta, Transelectrica si Transgaz de la Ministerul de Finante catre Secretariatul General al Guvernului (SGG), însa o serie de aspecte ale operatiunii sunt problematice, precum trecerea bursei de energie OPCOM în administrarea Departamentului pentru Energie si a dispeceratelor energetic si de gaze în „coordonarea” ministrului delegat pentru Energie.

transgazTransferul a fost adoptat miercuri, desi niciun astfel de proiect nu a stat în dezbatere publica, si a fost anuntat abia vineri, când premierul Victor Ponta adus si primul motiv pentru care acest lucru se face: Ministerul Finantelor nu mai poate fi în acelasi timp si administrator si actionar deoarece este implicat în reglementarea viitorului sistem de redeventei.

Redevente din concesionarea sistemelor de transport

Surse din cadrul Ministerului Finantelor Publice au declarat pentru „Adevarul“ ca nu este vorba de fixarea redeventelor pe resursele din subsolul tarii, ci de redeventele pe concesionarea activelor din sistemul energetic national. „Transelectrica sau Transgaz nu detin sistemul energetic national, dupa cum nici Hidroelectrica nu detine Portile de Fier, iar Nuclearelectrica nu detine centrala de la Cernavoda. Acestea au primit în concesiune de la stat unitatile construite înainte de 1989“, au afirmat sursele.

Haos în USL

Un alt motiv pentru care s-a facut transferul îl constituie instabilitatea de la Ministerul Finantelor, unde liberalul Daniel Chitoiu si-a anuntat demisia si ar urma sa fie înlocuit de catre un alt liberal, Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. Schimbarea nu s-a produs înca din cauza neîntelegerilor din USL privind numirea lui Klaus Iohanis ca titular la Interne si vicepremier. Potrivit surselor, transferul companiilor ar fi motivat de continuarea proiectelor transfrontaliere la care aceste companii s-au angajat.

Dispeceratele „ramân“ într-un loc unde n-au fost niciodata

Pe de alta parte, din componenta Transelectrica vor fi scoase bursa de energie OPCOM si Formenerg, iar aceste companii vor merge în administrarea Departamentului pentru Energie, condus de catre pesedistul Constantin Nita. Transferul OPCOM este problematic, deoarece Departamentul pentru Energie ar ajunge sa controleze atât producatorii, cât si furnizorii, dar si bursa pe care se fac tranzactiile cu energie, potrivit surselor.

O alta problema o constituie trecerea Dispeceratului Energetic National (DEN) si a Dispeceratului National de Gaze în „coordonarea metodologica si functionala a ministrului delegat pentru energie“. Formularea din ordonanta de urgenta este ca ca dispeceratele „ramân“ în coordonarea ministrului pentru energie, însa acestea nu au fost niciodata în coordonarea acestuia, potrivit surselor.

Trei stapâni în doi ani

Transelectrica si Transgaz sunt unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic si s-au aflat în portofoliul Ministerului Finantelor, condus de PNL. Secretariatul General al Guvernului este condus de Ion Moraru, fost senator PSD. Ordonanta de urgenta a fost aprobata în ultima sedinta de guvern, la care Daniel Chitoiu (Finante) si Andrei Gerea (Economie), propusi de PNL spre înlocuire, nu au participat, în locul lor fiind prezenti secretari de stat. Initial, cele doua companii au fost administrate de catre Ministerul Economiei, dar au fost mutate la Finante în anul 2012, pentru a evita deschiderea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene, care cere ca o autoritate diferita sa detina transportatorii de energie si gaze decât cea care detine producatorii si distribuitorii. SGG ar fi, astfel, al treilea administrator al societatilor în mai putin de doi ani.

Fondul Proprietatea a mai criticat în trecut un proiect asemanator

Anterior, au mai existat tentative de trecere a OPCOM si a Dispeceratelor în subordinea ministerului condus de Nita, însa proiectul s-a lovit de opozitia Fondului Proprietatea. Acesta este actionar minoritar la Transelectrica, iar Transelectrica detine în proportie de 100% aceste subsidiare. O „mutare“ a actionariatului ar putea determina Fondul Proprietatea sau micii actionari de pe bursa sa intenteze procese statului din cauza ca aceasta masura ar putea fi interpretata drept o „nationalizare mascata“. O posibilitate de rezolvare a acestei probleme ar fi ca actionarii de pe bursa sa primeasca titluri la OPCOM proportional cu detinerea, sau ca statul sa plateasca o suma de bani, stabilita de un evaluator independent. Daniel Ionascu, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie