Romania are in premiera prevederi fiscale de tip holding

 

Investitorii români sunt încurajati sa-si tina banii în tara. România devine la fel de prietenoasa ca Cipru sau Olanda, tari foarte tentante pentru înregistrarea afacerilor. Din 2014, regimul fiscal de tip holding este reglementat în Codul fiscal

10905721-businessman-holding-us-dollarRomânia are, în premiera, prevederi fiscale de tip holding. Este vorba de un regim simplu care îndeplineste cele doua conditii minimale necesare pentru functionarea holdingului: scutiri de impozit pe câstigurile de capital si pe dividende. În acelasi timp, nu sunt impozitate nici veniturile din lichidare obtinute de societatea holding din vânzarea titlurilor de participare în filialele pe care le detine. Relaxarea ar putea impulsiona stabilirea holdingurilor în România. Investitorii români care, pâna acum, îsi cautau jurisdictii mai favorabile ca sa-si înregistreze businessurile, preferând tari ca Cipru sau Olanda, au motive sa-si dezvolte afacerile în tara. Desigur, noutatile fiscale vizeaza investitiile de interes strategic care au ca scop dezvoltarea, si nu pe cele speculative. Din aceasta cauza, majoritatea tarilor cu regim holding impun praguri minime de detinere a actiunilor pentru a scuti de impozit dividendele. De exemplu, Olanda are o cota de 5%, iar Cipru, de 1%. România a ales sa impuna detinerea a cel putin 10% din actiuni într-o filiala de la care se încaseaza dividende. Totodata, a stabilit si o perioada minima de detinere de un an.

România, noua destinatie de investitii?

„Începând din 2014, România a intrat în concurenta fiscala internationala prin acest regim de tip holding. Colegii din Marea Britanie si Statele Unite au fost foarte interesati de aceasta schimbare. Datorita noului regim, România a fost pusa pe harta investitorilor care vor avea în minte facilitatile fiscale când vor lua deciziile. În România, modificarea nu a fost prea mult discutata, dar este foarte importanta pentru oamenii de afaceri“, spune Alex Milcev, partener Ernst&Young.

Desi ani la rând mediul de afaceri a insistat pentru regimul fiscal de tip holding, Ministerul Finantelor s-a aratat neînduplecat. Se pare ca izbucnirea crizei din Cipru a grabit luarea unor decizii la Bucuresti. Datorita interesului antreprenorilor autohtoni sa-si gaseasca alternative la acest tip de functionare, dupa ce Cipru a ajuns o tara nesigura, initiativa Guvernului poate fi considerata o încercare de a le veni în întâmpinare. Abordarea este interesanta atâta timp cât mutarea dintr-o jurisdictie în alta, pe fondul globalizarii, este foarte rapida, si orice facilitate poate contribui la luarea deciziilor de investitie.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie