Cresterea economica a Romaniei in 2013, peste asteptari

 

Cresterea economica a României în 2013 a fost de 3,5% fata de nivelul înregistrat în anul anterior, reiese din primele date anuntate de Institutul National de Statistica (INS).

Grafic crescatorCresterea de 3,5% a Produsului Intern Brut în 2013 fata de anul anterior depaseste toate estimarile de pâna acum ale  analistilor financiari. Chiar si expertii Fondului Monetar International s-au înselat, ei estimând o crestere de 2,8%.

Trebuie mentionat însa faptul ca datele anuntate astazi de INS sunt estimari „semnal”, astfel ca pot interveni unele modificari.

Diferentele dintre estimarile “semnal” si estimarile provizorii ale Produsului intern brut se pot defini în functie de urmatoarele aspecte:

Operativitate: estimarile “semnal” sunt disponibile mai devreme decât cele provizorii (40-45 zile).
Acuratete: se face un compromis între operativitate si acuratete. Estimarile “semnal” sunt, în general, mai putin precise decât cele provizorii dar se urmareste ca pierderea în precizie sa fie redusa la un nivel cât mai scazut.
Sfera de cuprindere: numarul variabilelor acoperite de estimarile “semnal” este limitat.
Informatii disponibile: estimarile “semnal” au la baza un set limitat de date. Adesea, unele informatii furnizate de anchete statistice sau surse administrative nu sunt disponibile.
Metoda de estimare: în functie de sursele de date disponibile se poate utiliza metoda directa (prin utilizarea datelor existente si a estimarilor pentru cele nedisponibile) sau metoda indirecta (prin utilizarea tehnicilor de regresie).

Totodata, mai trebuie mentionat ca în urma cu un an INS anunta în estimarile semnal pentru 2012, o crestere a PIB de 0,2% fata de 2011, însa în urma colectarii tuturor datelor cresterea economica s-a dovedit a fi mai mare, respectiv 0,6%.

Ce s-a întâmplat în ultimul trimestru

Anul agricol bun, dar si evolutia exporturilor, care au înregistrat o crestere cu 10% fata de 2012, au fost un sprijin pentru economie, spun specialistii. În trimestrul trei din 2013, ultimul pentru care avem date oficiale, economia a crescut cu 4,1% fata de acelasi trimestru din 2012. Însa, atrag atentia analistii Raiffeisen Bank, în ultimele trei luni ale anului economia a avut un parcurs mai slab, pe fondul încetinirii cresterii exporturilor si a cererii interne anemice.

În schimb, agricultura se pare ca a fost „de baza” si în acest interval. Fara agricultura, economia ar fi crescut în întregul an 2013 nu cu 2,8 – 3%, ci cu 1,8%, potrivit datelor Raiffeisen, citate de evz.ro

Totusi datele anuntate astazi de INS arata ca în trimestrul IV al anului trecut PIB a consemnat o crestere de 1,7% fata de trimestrul precedent. Raportat la perioada octombrie -decembrie 2012, în ultimul trimestru al anului trecut economia a crescut cu 5,2% (pe serie bruta), respectiv cu 5,1% pe serie ajustata sezonier.

Cea mai mare contributie la cresterea PIB în cel de-al treilea trimestru al acestui an a avut-o sectorul agricol, asa cum scria capital.ro în urma cu câteva luni. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie