Directia Generala Antifrauda Fiscala a dat amenzi de 4 milioane de euro in doua luni

 

În cele câteva luni de la înfiintare, Inspectorii de la „DNA-ului Fiscului” Directia Generala Antifrauda Fiscala au dat amenzi de circa 18,59 milioane de lei si au consfiscat numerar si marfuri în valoare totala de peste 5 milioane de lei.

inspectori antifraudaDirectia Generala Antifrauda Fiscala, supranumita de premierul Victor Ponta, în vara, „DNA-ul Fiscului” a controlat, de la înfiintarea sa, la sfârsitul anului trecut, 4.206 de contribuabili si a dat amenzi totale de circa 18,59 milioane de lei (echivalentul a peste 4,1 milioane de euro), reiese din date furnizate de ANAF la cererea gândul.

În plus, cei 635 de inspectori antifrauda implicati direct în activitatea de control au gasit 4.467 de încalcari ale prevederilor legale si au confiscat numerar si marfuri în valoare totala de peste 5,01 milioane de lei.

Ceea ce înseamna ca, în medie, fiecare dintre cei 635 de inspectori ai „DNA-ului Fiscului” a dat pâna acum amenzi de 6.450 de euro si a controlat câte sapte firme.

Totodata, inspectorii antifrauda au dispus suspendarea activitatii a 289 de firme si au calculat prejudicii totale de 43,3 milioane de lei provocate statului.

„Scopul principal al Directiei generale antifrauda este destructurarea retelelor organizate pentru sustragerea de la plata taxelor si impozitelor aferente bugetului de stat si identificarea vinovatilor de comitere a infractiunilor de evaziune fiscala”, se arata în raspunsul primit de la ANAF.

Evaziune de 49,3 milioane de euro pe zi

gândul a aratat ca statul a pierdut, în 2012, aproximativ 18 miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale, respectiv 49,3 milioane de euro pe zi. Evaziunea fiscala generata de neîncasare TVA „a contribuit” cel mai mult, circa 60%,  la suma care nu a mai ajuns în 2012 în visteria statului.

Pe lânga aceasta, munca „la negru” a 23% din totalul salariatilor din economie a creat, la rândul ei, o „gaura” de 4 miliarde de euro, nivelul sau aflându-se de la an la an în crestere, conform Raportului anual al Consiliului Fiscal, aferent anului 2012.

Totodata, doar din doua dintre marile ramuri ale economiei, respectiv cea a bauturilor alcoolice si cea a produselor alimentare, din cauza evaziunii nu ajung la stat în total 2,51 miliarde de euro pe an, potrivit calculelor gândul.

Evaziune fiscala îi afecteaza indirect pe toti românii, statul fiind nevoit sa adopte o serie de masuri pentru a acoperi gaurile din buget: taxe si impozite. Loredana Voiculescu, gandul.info

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie