Judecatoria Sectorului 2 si-a declinat competenta in procesul fostului director al CN Posta Romana, Mihai Toader

 

Procesul in care fostul director al CN Posta Romana Mihai Toader si alte trei persoane din fosta conducere a companiei sunt acuzati de abuz in serviciu va fi judecat la Tribunalul Bucuresti, dupa ce Judecatoria Sectorului 2 si-a declinat competenta in favoarea acestei instante.

ciocan carte si ochelariDecizia a fost luata de magistrati in baza articolului 36 alineatul 1 litera c) din noul Cod de procedura penala, care prevede ca Tribunalul judeca in prima instanta infractiunile pentru care urmarirea penala a fost efectuata de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) sau Directia Nationala Anticoruptie (DNA), daca nu sunt date prin lege in competenta altor instante ierarhic superioare, informeaza Mediafax.

Totodata, magistratii de la Judecatoria Sectorului 2 au respins cererea avocatilor inculpatilor de trimitere a dosarului la judecatorul de Camera preliminara din cadrul acestei instante.

Decizia de stramutare a dosarului de la Judecatoria Sectorului 2 la Tribunalul Bucuresti nu poate fi atacata.

In 9 decembrie 2013, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe fostul director al Companiei Nationale (CN) Postei Romane Dan Mihai Toader, pentru abuz in serviciu in cazul unor produse informatice cumparate de la o firma din Cipru, la un pret supraevaluat de 12 ori, prejudiciul fiind de 6,5 milioane de euro.

In acelasi dosar sunt judecati Emanoil Lepadatu, fost director executiv economic in CN Posta Romana, Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategica si Vasile Barbulet, fost sef al Departamentului IT, toti fiind acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 2008, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu, Andrei Marinescu si Barbulet Vasile „si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu in contextul organizarii si derularii achizitiei si implementarii unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru”.

Produsele au fost cumparate la un pret supraevaluat de 12 ori, in lipsa fondurilor proprii aferente si fara indeplinirea in totalitate a obligatiilor contractuale de catre furnizor, paguba produsa patrimoniului CN Posta Romana fiind estimata la 6.583.000 de euro, arata DNA, intr-un comunicat de presa.

Cei patru inculpati ar fi contribuit astfel la obtinerea, de catre firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constand in diferenta dintre pretul de achizitie al produsului de la producatorul Computer Associates si pretul de vanzare catre Posta Romana, respectiv suma de 6.083.000 de euro.

„In mod concret, Barbulet Vasile, Marinescu Andrei, Lepadatu Emanoil si Toader Dan Mihai, cu intentie, au contribuit la adoptarea unei proceduri de achizitie publica nelegale, sens in care au propus, respectiv au avizat si aprobat achizitia produselor software cu incalcarea prevederilor OUG nr. 34/2006, intrucat s-a recurs la negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, desi nu erau intrunite conditiile specifice acestei proceduri, iar pe piata IT existau mai multe produse realizate de diverse companii care indeplineau cerintele C.N. Posta Romana S.A. si, astfel, se impunea efectuarea achizitiei prin licitatie”, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Mai mult, anchetatorii sustin ca, in realitate, nu a existat o negociere propriu-zisa cu reprezentantii companiei furnizoare care sa duca la diminuarea considerabila a pretului produselor achizitionate, ci s-a urmarit doar intocmirea unor inscrisuri justificative in mod formal. Contractul avea in vedere achizitionarea unei cantitati mult mai mari de produse decat necesarul real al companiei.

In 29 iulie 2008, CN Posta Romana a incheiat contractul de furnizare cu Data Tech Business Solutions Ltd., in valoare de 6.583.000 de euro, suma ce urma sa fie achitata in sase rate esalonate, in perioada 1 iulie 2009 – 31 decembrie. Contractul a fost semnat de Dan Mihai Toader, in calitate de director general, si de Emanoil Lepadatu, in calitate de director executiv economic.

Ulterior, in 5 decembrie 2008, Toader, Lepadatu si Barbulet au confirmat in scris ca serviciile contractate au fost prestate si acceptate.

Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu sunt judecati si intr-o alta cauza, in care au fost trimisi in judecata in octombrie 2009. In acest dosar, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie ii acuza pe cei trei in legatura cu semnarea a sase politie de asigurare pentru angajatii Postei Romane, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sanatate, prin care CNPR a fost pagubita cu peste patru milioane de euro.

Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu au fost judecati si in dosarul Posta Romana 1, alaturi de fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu si fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy, in cazul trecerii unui imobil din proprietatea publica a statului in proprietatea privata a unei firme.

In acest dosar, decizia a fost data de Completul de cinci judecatori al instantei supreme, in 24 ianuarie. Astfel, Mihai Toader a primit patru ani de inchisoare cu suspendare, iar Andrei Marinescu a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare, in timp ce Emanoil Lepadatu a fost achitat. Rodica Buliga, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie