Aplicarea in timp a legii penale mai favorabile

 

Recenta intrare în vigoare a noilor coduri în materie penala a adus în prim-planul actului de judecata necesitatea identificarii si aplicarii legii penale mai favorabile unor situatii concrete.

cod-procedura-penalaConceptia diferita a legiuitorului în materia pedepselor aplicabile unora dintre infractiunile des întâlnite în practica actuala, dar si în privinta tratamentului sanctionator al pluralitatii de infractiuni a impus un imediat si amplu proces de analiza, interpretare si aplicare a legii substantiale de catre magistrati, nu lipsit însa de dificultati.

Practica ultimelor zile permite însa formularea unor concluzii provizorii asupra efectelor imediate ale aplicarii art. 5 alin. 1 din Codul penal în sensul regasit în opinia doctrinara deja cunoscuta a ”institutiilor de drept penal ce functioneaza autonom”.

O prima astfel de concluzie este cea a conturarii unor divergente de opinie legate de întelesul exact al notiunii de ”institutie autonoma” si de limitele sale de aplicare în una si aceeasi cauza. Absenta unei norme legale care sa defineasca acest concept, cel putin în atributele sale esentiale, a impus recursul imediat al practicienilor la argumente doctrinare unilaterale care, în procesul de aplicare, îsi demonstreaza deseori relativitatea.

În acest sens, pot fi deja identificate interpretari diferite în privinta exempli gratia pretinsei autonomii a tratamentului sanctionator al formei continuate a infractiunii ori al pluralitatii sub forma recidivei postexecutorii în raport de conditiile de incriminare ori de pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunile respective. În considerarea acestor interpretari, se solicita si, uneori, se tinde a se aplica norma de incriminare si pedeapsa prevazute de legea noua pentru o anumita fapta, urmata de retinerea concomitenta, pentru aceeasi infractiune, a dispozitiilor art. 41 alin. 2 ori art. 37 lit. b din vechiul Cod penal, cu toate consecintele prevazute de legea veche.

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie