Actiunile Nuclearelectrica si Romgaz, in scadere
Actiunile Nuclearelectrica (SNN) si Romgaz (SNG) au scazut cu 17,4%, respectiv cu 4,9% de la listare si pâna în prezent. Pe piata de la Londra, GDR-urile SNG s-au depreciat cu 5,7% în intervalul mentionat.
Surse din piata de capital sustin ca, în mod normal, daca listarile ar fi fost facute la un pret corect, atunci actiunile ar fi trebuit sa creasca. „Daca intermediarii au supraevaluat ofertele, este normal ca actiunile sa scada dupa listare”, ne-au spus sursele citate, care au subliniat ca mecanismul de stabilizare a ajutat Romgaz la Bursa, dar nu a putut opri scaderile.
Brokerii contactati de ziarul BURSA au opinii diferite cu privire la deprecierea titlurilor SNN si SNG. Unii spun ca ar putea fi vorba despre o supraevaluare, altii sustin ca scaderea titlurilor ar fost cauzata de contextul nou din piata de energie, dar si de corectii de pe pietele internationale, cauzate de decizia FED de a limita rascumpararile de obligatiuni, fapt ce a dus la retragerea investitorilor din pietele emergente si de frontiera.
Andrei Radulescu, Senior Investment Analyst în cadrul SSIF Broker, considera: „Din anumite perspective, se poate spune ca SNG si SNN au fost supraevaluate la pretul din oferta. Sectorul energetic intern are potential, dar sunt necesare investitii de ordinul miliardelor de euro, iar cererea interna de energie este în declin. Alti factori sunt proximitatea majorarii redeventelor pentru gaze si decapitalizarea companiilor prin rata ridicata de distribuire a dividendelor”. Totodata, între timp, a intervenit si intensificarea riscurilor la nivelul pietelor financiare internationale, fiind în crestere probabilitatea schimbarii tendintei ascendente pe pietele de capital, ne-a mai spus domnia sa.
Razvan Rusu, director de investitii la Certinvest, ne-a declarat: „De la momentul listarii si pâna în prezent, au aparut elemente suplimentare, precum si un nou context general. Astfel, Nuclearelectrica va fi cea mai afectata de noul impozit pe infrastructura, costurile suplimentare fiind de 20-25 milioane de euro, iar pentru SNG acest impozit va reprezenta o cheltuiala estimata de aproximativ 20 milioane de euro”.
Domnia sa ne-a mai spus ca, în plus, pietele financiare au intrat într-o corectie destul de abrupta de la mijlocul lunii ianuarie. „Acest fapt afecteaza performanta tuturor companiilor listate inclusiv SNN si SNG, fara a însemna o diminuare a potentialului acestora pe termen lung. În continuare, atât SNN cât si SNG ramân companii cu perspective foarte solide pe termen mediu si lung”, a subliniat Razvan Rusu.
Alin Brendea, directorul general adjunct al Prime Transaction, ne-a declarat ca principalii factori care au condus la scaderea cotatiilor Nuclearelectrica si Romgaz tin de evolutia pietei de energie: „Actiunile SNN au coborât sub pretul cu discount din IPO, pe fondul diminuarii cererii de electricitate din 2013, care a condus la o scadere accentuata a pretului energiei. De asemenea, un alt factor care a influentat evolutia cotatiilor este taxa pe constructii speciale, care afecteaza atât Nuclearelectrica SA, cât si Romgaz. În plus, o contractie a consumului a avut loc si pe piata gazelor. Actiunile Romgaz s-au diminuat în ultima perioada, dar pretul lor este superior celui din IPO. Este normal ca evolutia GDR-urilor la Londra sa fie în ton cu cea a actiunilor companiei de pe BVB”.
Domnia sa considera ca este greu de argumentat ca ofertele publice initiale ale Nuclearelectrica si Romgaz au fost supraevaluate din moment ce au fost suprasubscrise. „În plus, evenimentele din piata de energie si taxele suplimentare au survenit ulterior listarilor”, a adaugat Alin Brendea.
Nicu Grigoras, broker în cadrul Intercapital, nu crede ca listarile celor doua companii s-au facut la preturi supraevaluate: „Ofertele au fost suprasubscrise, ceea ce arata ca preturile listarilor au fost corecte. Toate pietele financiare au suferit corectii în ultima perioada, iar piata noastra de capital nu a facut exceptie de la acest trend. Titlurile multor companii, printre care si SNN si SGN, au cunoscut deprecieri. Cred ca investitorii au asimilat si informatii nou venite din piata de energie, precum scaderea consumului de electricitate si gaze, nevoia mare de finantare a investitiilor la Nuclearelectrica, dar si celebra taxa pe stâlp”.
Ieri, conducerea Nuclearelectrica a informat actionarii ca propune un buget bazat pe venituri totale de 1,82 miliarde lei, în scadere cu aproape 21% fata de nivelul raportat în 2013. Potrivit datelor publicate pe site-ul companiei, profitul brut al companiei estimat pentru acest an este de 39,6 milioane lei, de aproape 14 ori mai mic fata de cel raportat în 2013 (550,3 milioane lei).
Cheltuielile de investitii prognozate de conducerea Nuclearelectrica în acest an sunt de 562,5 milioane de lei, în urcare cu 19% fata de cele realizate anul trecut. Nuclearelectrica apreciaza ca va produce în acest an 10,54 TWh de energie, din vânzarea careia va obtine 1,62 miliarde de lei. Actionarii companiei sunt convocati sa aprobe acest buget pe 11 martie. Ioana Popa, Alina Toma, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!