Plata amenzii rutiere la agentul constatator, mentinuta in Codul Rutier

 

Comisiile juridica, pentru aparare si administratie publica din Senat au decis, luni, mentinerea în Codul Rutier a prevederii potrivit careia, pentru amenzile contraventionale de pâna 1.700 lei (20 puncte-amenda), contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzii.

codul rutierGuvernul propusese, prin proiectul de lege pentru modificarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aflat în dezbaterea celor trei comisii senatoriale, ca aceasta prevedere sa fie eliminata din viitorul Cod Rutier.

Propunerea de mentinere a acestei reglementari în Codul Rutier a fost facuta de presedinte Comisiei pentru administratie, Darius Vâlcov (PSD).

„Am decis sa mentinem actuala prevedere, pentru ca sunt pusi foarte multi oameni pe drumuri. Daca doresti sa îti platesti amenda pe loc de ce sa nu poti sa o faci?”, a explicat acesta, la finalul sedintei.

Membrii comisiilor au hotarât, de asemenea, sa se mentina prevederea care stabileste ca, în acest caz, agentul constatator elibereaza contravenientului chitanta reprezentând contravaloarea amenzii, nemaifiind necesara încheierea procesului-verbal de constatare a contraventiei daca nu se dispune si o sanctiune contraventionala complementara.

Senatorii au revenit, luni, prin vot, respingându-l, asupra unui amendament adoptat anterior, propus de senatorul Nicolae Moga, prin care se instituia obligatia pentru conducatorii de autoturisme care au o vechime mai mica de un an de la obtinerea permisului de conducere sa fie însotiti de o persoana adulta, membru al familiei sau posesor al permisului de conducere cu o vechime de cel putin 5 ani, în deplasarea pe timp de noapte.

Acestia au respins, de asemenea, si amendamentul aprobat anterior care stabilea obligatia pentru soferii începatori „sa nu conduca vehicule din categoria B sau BE cu o putere a motorului mai mare de 110 kw” si „sa nu conduca vehicule din categoriile A1, A2 (daca nu a posedat anterior A1), B1, si BE pe timpul noptii pe drumurile acoperite cu gheata, zapada, polei”.

COD RUTIER 2014: au fost marite vitezele legale

Presedintele Comisiei pentru administratie, Darius Vâlcov, a declarat, la finalul sedintei, ca majorarea vitezei maxime de la 100 km/h la 110 km/h pentru drumurile expres se justifica prin faptul ca „drumurile expres se apropie mai mult de autostrazi, sau ar trebui sa se apropie, de cât drumurile nationale europene”.

Întrebat despre faptul ca în prezent în România nu exista drumuri catalogate ca fiind „expres”, el a raspuns: „În momentul în care vor fi catalogate, pentru ca ele exista, numai cele spre Moldova, ele vor trebui sa aplice aceasta reglementare daca va trece de plen si de Camera Deputatilor”.

COD RUTIER. Referitor la amendamentul prin care în localitati se poate circula cu o viteza maxima de 60 km/h, Vârcov a opinat ca „fiecare îsi poate controla foarte bine viteza, astfle încât sa evite accidentele”.

„Totusi, viteza de 50 km/h, pentru colegii senatori, totusi a parut putin si de aceea s-a acceptat si aceasta modificare doar pentru categoria B”, a explicat senatorul PSD. Senatorii din Comisia juridica, Comisia pentru aparare si Comisia pentru administratie publica au decis ca votul final la raportul privind acest proiect, discutat pe articole, sa fie dat marti. romaniatv.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie