Legea societatilor si Legea pietei de capital dupa intrarea in vigoare a NCP – Infractiuni

 

Multora din cei care nu lucreaza direct cu dreptul penal (precum subsemnatul), intrarea în vigoare a noilor Coduri Penal si de Procedura Penala nu le suscita un interes de detaliu, ci doar un interes limitat. Poate exista însa si o capcana în aceasta abordare, si anume ratarea unor modificari asupra altor acte normative, cu care cei în cauza sunt mai familiarizati. Astfel, la o examinare atenta a Legii nr. 187/2012, de punere în aplicare a Noului Cod Penal, vom regasi si modificari la Legea societatilor si Legea pietei de capital, în principal în partea finala a acestora, dedicata infractiunilor.

Noile coduriAm examinat pe scurt aceste modificari si m-am gândit sa împart concluziile la care am ajuns.

1. Modificarile aduse Legii societatilor nr. 31/1990

Veti gasi aceste modificari în art. 33 al Legii nr. 187/2012 si veti observa ca, exceptând art. 6 alin. (2) din aceasta lege, restul modificarilor intervin în partea de infractiuni. Încep cumva invers, referindu-ma în primul rând la partea de infractiuni si abia apoi la art. 6 alin. (2).

1.1 Cu privire la infractiunile din Titlul VIII al Legii societatilor nr. 30/1991

Legea nr. 187/2012 a modificat integral aproape toate articolele referitoare la infractiuni din Titlul VIII al Legii nr. 31/1990. Mai jos am încercat sa rezum aceste modificari, dupa cum urmeaza.

1.1.1 Minimele si maximele pedepselor se reduc

Pentru ca nu cred ca limitele pedepselor suscita un interes major, nu voi intra în detalii cu privire la fiecare articol, ci ma voi limita doar sa precizez ca, în marea majoritate a cazurilor, sunt reduse minimele si maximele pedepselor pentru infractiunile respective, în cazul multora introducându-se alternativ si sanctiunea amenzii.

1.1.2 Noi subiecte active

O hiba a vechii redactari a articolelor în cauza era ca le ”scapau” membrii organelor de conducere a societatii pe actiuni în sistem dualist. Astfel, acestia nu erau mentionati în partile introductive ale articolelor în cauza si, având în vedere ca normele penale sunt de stricta interpretare, nu puteau fi condamnati pentru savârsirea infractiunilor din articolele respective. Noua redactare a îndepartat aceasta problema, iar partile introductive ale tuturor articolelor relevante se refera acum nu numai la administrator, director si director general, dar si la membru al directoratului si al consiliului de supraveghere (iar art. 272 alin. (2) primeste si el o reformulare în aceeasi directie, prin referire la toate posibilele organe de conducere executiva).

O problema minora este de ce se refera textele respective în continuare la ”reprezentant legal” al societatii, din moment ce macar una din functiile enumerate are si vocatia de a reprezenta societatea în baza legii. Este probabil o neatentie a legiuitorului, din dorinta de a evita alte ”scapari” de functii. Problema este minora pentru ca, în mod practic, în nici un caz nu restrânge sfera persoanelor avute în vedere de articolele respective.

O situatie ramasa neschimbata este faptul ca asociatii/actionarii ”scapa” si de aceasta data de articolele în cauza. Vom vedea referiri la fondatori, dar nu si la asociati/actionari, ceea ce, în lumina aceleiasi interpretari stricte a normelor penale, scuteste asociatii/actionarii de raspunderea penala. Este în continuare greu de explicat aceasta distinctie: de ce, spre exemplu, un fondator persoana fizica nu poate beneficia de împrumuturi de la societate, dar un asociat ulterior ar putea? As crede ca legiuitorul nu si-a pus aceasta problema, nu ca a examinat-o si a decis sa pastreze situatia din prezent.

Pentru a fi rautaciosi, observam ca legiuitorul nu a fost total coerent: în art. 277 alin. (3), în noua redactare, observam o referire la ”director executiv”, functie care nu mai exista din 2006 în Legea nr. 31/1990.

1.1.3 Noi infractiuni

Modificarile articolelor Legii nr. 31/1990 referitoare la infractiuni aduc si câteva noi infractiuni. Acestea sunt:

a. O noua infractiune referitoare la ”asistenta financiara”: Art. 273 lit. c teza a II-a pedepseste penal administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care […] constituie garantii în alte conditii decât cele prevazute de lege. Acest text pare a dori sa elimine o omisiune si sa sanctioneze penal orice forma de ”asistenta financiara” (reglementata pentru societatile pe actiuni de art. 106 din Legea nr. 31/1990), nu numai cea sub forma de acordare de avansuri sau împrumuturi (incriminata si anterior). Va fi interesant de vazut impactul practic al acestei noi infractiuni în diferitele tranzactii ce au loc pe piata. Catalin Oroviceanu

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie