Dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro: Arest la domiciliu pentru patru inculpati

 

Patru dintre cei 13 inculpati arestati în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro au obtinut înlocuirea masurii arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu, decizia nefiind definitiva.

arestPotrivit portalului instantelor de judecata, magistratii de la Tribunalul Prahova au respins propunerea Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Ploiesti privind prelungirea masurii arestarii preventive a patru inculpate, respectiv Stroe Cecilia Cristina, Dobre Emilia Loredana, Enica Victoria si Stefanescu Elena Giluela, si au dispus înlocuirea acestei masuri cu masura preventiva a arestului la domiciliu pe o perioada de 30 de zile de la data ramânerii definitive a deciziei.

Cele patru inculpate au fost arestate în luna octombrie a anului trecut, alaturi de fostul angajat al SGG Marcel Pavaleanu si de alte doua persoane într-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro.

De asemenea, Tribunalul Prahova a respins ca neîntemeiate cererile formulate de ceilalti noua inculpati din dosar privind înlocuirea masurii arestarii preventive cu masura preventiva a controlului judiciar sau masura preventiva a arestului la domiciliu si a dispus prelungirea masurii arestarii preventive a acestora.

Decizia instantei nu este definitiva, procurorii, dar si inculpatii având drept de contestatie în termen de 48 de ore de la pronuntare, respectiv de la comunicare.

Marcel Pavaleanu si alte sase persoane, respectiv Enica Victoria, Stroe Cecilia Cristina, Serban Bogdan Ionut, Stefanescu Elena Giluela, Corneliu Popa si Emilia Loredana Dobre, au primit mandate de arestare preventiva în luna octombrie a anului trecut sub acuzatiile de evaziune fiscala si spalare de bani, prejudiciul în acest caz fiind estimat la 35 de milioane de euro.

La acel moment, procurorii au cerut si arestarea preventiva a altui inculpat, Razvan Alexe, însa magistratii au dispus în cazul sau masura obligarii de a nu parasi tara fara încuviintarea instantei de judecata pentru o perioada de 30 de zile.

La câteva saptamâni, Razvan Alexe a fost arestat de procurorii DNA într-un alt dosar privind infractiunea de trafic de influenta.

Ulterior, alte sase persoane, administratori ai unor societati comerciale, au fost arestate în dosarul Pavaleanu.

Potrivit procurorilor, Ionescu Dragos Ioan, Onea Nicolae, Tarînda Marian Raducu, Soare Gheorghe, Tarînda Andrei Costin si Musat Costin Gabriel sunt urmariti penal sub aspectul savârsirii infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani si asociere în vederea savârsirii de infractiuni.

Din probele administrate în cauza, exista indicii ca inculpatii au desfasurat, în perioada 2012-2013, operatiuni comerciale nereale, cu societati de tip fantoma, operatiuni pe care le-au înregistrat în contabilitatea societatilor pe care le administreaza, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitului datorat bugetului consolidat al statului.

Conform datelor oferite de Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Ploiesti, valoarea prejudiciului în cazul celor sase este de 11.154.699 lei din evaziune fiscala si 19.245.201 lei din spalare de bani.

Unii dintre inculpati sunt cunoscuti în plan local ca fiind patroni ai unor firme care au contracte cu autoritatile prahovene.

Ionescu Dragos Ioan este cunoscut ca administrator al Conti SA, iar Onea Nicolae ca administrator al Coni SRL. Ambele societati au derulat contracte, de-a lungul timpului, cu autoritatile locale. Tarînda Marian Raducu si Tarînda Andrei Costin sunt cunoscuti ca fiind reprezentanti ai SC Via Star New Corporation SRL, societate ce a câstigat mai multe contracte privind întretinerea unor drumuri judetene.

În acest dosar se efectueaza cercetari fata de peste 130 de societati comerciale, iar procurorii au început urmarirea penala fata de SC Rosia Montana Gold Corporation pentru savârsirea infractiunilor de evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani.(AS – autor: Anamaria Toma), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie