Theodor Stolojan: Atentie la vocile care sustin ca Romania nu este pregatita sa intre in zona euro

 

Theodor Stolojan acuza ca „voci din sectorul financiar-bancar” care au interese ca România sa nu intre în zona euro, spun ca tara noastra nu este pregatita sa adopte moneda europeana, europarlamentarul PDL spunând ca „te apuca greata când îti dai seama de manipularile care se fac în aceasta tara”.

Theodor Stolojan

Theodor Stolojan, europarlamentar

În discursul sau sustinut vineri, la Pitesti, în cadrul unei dezbateri pe tema Parlamentului European si a fortei de munca în Uniunea Europeana, eurodeputatul Theodor Stolojan a facut comparatia între unii dintre oamenii de afaceri care spuneau înainte de 2007 ca România nu este pregatita sa intre în Uniunea Europeana si cei care afirma acum ca România nu este si nici în zece ani nu va fi pregatita sa intre în zona euro.

„Vreau sa va atrag atentia si va spun cu toata sinceritatea: fiti foarte atenti cine da mesajele în România. Eu îmi amintesc ca înainte ca România sa intre în Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, erau oameni de afaceri care spuneau ca România nu e înca pregatita pentru Uniunea Europeana”, a afirmat europarlamentarul.

Theodor Stolojan a atras atentia asupra „vocilor” care acum sustin ca România nu este pregatita sa intre în zona euro si a spus ca aceste voci, care provin din sectorul financiar-bancar, au interesul ca tara noastra sa nu adopte moneda europeana pentru ca bancile câstiga bani foarte usor doar prin acordarea de credite în euro cu dobânzi mult mai mari decât cele din tarile care au aceasta moneda.

„Acum, daca va uitati, când se pune problema daca România e pregatita sa intre în zona euro sau nu, iarasi avem o serie de voci care vin de data asta din cu totul alta parte: vin din sectorul financiar-bancar. Declaratii: dom’le, România nici în zece ani nu va fi pregatita sa intre în zona euro. Aceste voci din sectorul bancar sunt voci carora nu le convine ca România sa fie în zona euro. De ce? Pentru ca la ora actuala, spre exemplu, bancile din România folosesc înca 20 la suta din resursele lor cu care crediteaza România de la bancile-mama care sunt în zona euro si care se împrumuta acolo cu unu la suta si cei de aici dau creditele în euro cu cât dau, cu sase, cu sapte . Deci traiesc din diferenta asta foarte bine, ca sa nu mai vorbesc speculatii pe variatia cursului leu – euro si asa mai departe”, a afirmat Stolojan.

Acesta a adaugat ca o tara poate fi competitiva la orice nivel de dezvoltare si ca „te apuca greata când vezi manipularile din tara asta”.

„Daca România ar produce numai Duster si Logan, doua produse competitive, (…) nu poate intra în zona euro? Cum sa nu poata intra? România, ca si orice alt stat membru din UE, poate intra în zona euro atât timp cât veniturile se afla în corelatie cu productivitatea. Daca reduc România numai la produs de maturi pot intra în zona euro atât timp cât veniturile mele sunt în corelatie cu productivitatea pe care o am la maturi. Am insistat pentru ca te apuca greata când îti dai seama de manipularile care se fac în aceasta tara vizavi de lucruri care sunt esentiale, în fond pentru România”, a mai spus europarlamentarul democrat-liberal. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie